Učitelj

2 Учитељ

се распуштају за тзв. ледено ферије, канцеларије скраћују радно време.

Политика је слабо омиљена код Холандске омладине. Она је већином неполитичка, али то не треба да значи да су хол. студентима политичке организације непознате. Нарочито су међу студентима раширене римо-католичке, социјалдемократске и евангелистичке организације, али не на политичкој подлози, већ према погледима на живот. Холанђани се често називају теолошком земљом, и не без разлога. Свако теолошко питање тамо изазива јако опште интересовање. Нпр. питање постављења једног холандског посланика при папској столици од првокласне је важности. Већина народа је протестантска, мањина је католичка. Католици и овде побеђују. Они се организују у свима правцима: бициклистички, тениски, фусбалски клубови с верским карактером. Протестанти су као целина слабији, јер су поцепани на многобројне политичке партије и секте. Политичке партије су такође религијски обојене, католичке и протестантске |

(0 национализму у Холандији нема ни помена. До душе покушавају понекад економски националисти, да прошире опште националистичке лозинке, али без видног успеха. Но то не значи, да Холанђани не воле своју отаџбину. Холандски патриотизам је чисто позитиван, без зависти и мржње.

Пацифизам је ошште добро целог холандског народа,

и у Холандији нема ни једне политичке групе која је негативно расположена према овом проблему. Од партијскополитичке борбе држи се хол. омладина далеко. До душе покушавају, нарочито лево-радикалне организације да прошире свој утицај и на омладину, али без успеха. Овде омладина гледа да оснажи свој дух и тело, како би се што боље наоружала за доцније борбе у животу.

Један хол. лист је недавно приредио једну анкету по питању: Има ли холандска омладина какве идеале» — Број одговора је био изванредно незнатан. Један нпр. мисли, да хол. омладина жели да се ослободи сваког баласта у животу, свих могућих конвенционалности и сваке претеране научености. Други мисле, да је велика маса хол. омладине без идеала. И само један једини одговор констатовао је код хол. омладине позитивне животне идеале, и то у три правца: у политичкој области: разоружању и пропаганди за Сјед. Европске · Државе; у социјалној области: у организацијама и заједничком раду; и у религијској области: кроз живот заједничким радом религије и науке но без догми и вечито верског артикла.

Много је ипак истине у свима овим одговорима. Велика маса омладине живи стварно без идеала. Али чим се скупи повећа група омладине, одмах је ту организација с оним со-