Učitelj

240 Учитељ

да је тачан и правилан. Треба да буде свуда једнак и исти. Само се тако може упамтити. А грб државе своје треба упамтити, јер је то симбол државе и снаге.

Та идеја је руководила друштво Учитељски дом у Марибору, да изради и изда државни грб у величини 45 Х 54 см. Грб је врло лепо израђен, а главно је то, да одговара свима захтевима науке о грбовима и да је сасвим правилан. На основу мишљења Главног просветног савета и мишљења Уметничког одељења Мин. просвете г. Министар просвете је одобрио да овај грб могу набављати све школе.

Грбу је приложен кратак опис који садржи развитак грбославља и тумачи разне боје и знакове у грбу. То је потребно зато, што се тиме шири појам нашег правилног грба.

На првом месту грб је добродошао нашим школама, јер га наставници могу употребљавати као наставно средство. Уз то служи и као украс за школе, јер је уметнички израђен. Пошто му је цена незнатна — 20 дин. с поштарином — треба га набавити за сваку учионицу. Поруџбине се шаљу Оспезкот дотап, Малог.

Изградња основне школеу Немачкој. — У претставци упућеној министру за науку, уметност и народно просвећивање пословодни одбор пруског учитељског удружења изложио је за даљу изградњу основне школе ове циљеве: 1. Унутрашња изградња основне школе захтева измењени начин рада, измењене наставне планове и програме и целокупни школски живот. 2. Основна школа треба да се до десете школ. године утврди праволинијски и јединствено. Њен ради устројство треба тако да се проведе, да може преузети и задаћу средње школе. 3. Да би се створиле могућности и за изградњу сеоске школе, треба да се тежи за заједницом мало диференцираних школа у далекосежној мери. 4. Веза између основне школе и вишега школства мора у првом реду да се успостави преко грађанске школе. Ова треба да се у свим основним облицима уведе и на селу и у великим градовима. 5. Изградња основне школе мора да успостави тесну везу између основне школе и стручне школе.

Уредник Власник - за Удружење југословенских учитеља Вујица Петковић претседник учитељ у Београду, Милан Рабреновић, Београд Јагићева бр, 5 Челопечка бр. 7 |

ШТАМПАРИЈА „ПРИВРЕДНИК" КНЕЗ МИХАИЛОВА 3 БЕОГРАД