Učitelj

Живот педагошке школе у Београду 293

И Главни просветни савет и Савет философског факултета дали су мишљење, да Виша педагошка школа неће бити у стању да спрема наставнике учитељских школа, али да може и треба да спрема наставнике за више разреде (5—8) основне школе и грађанске школе (Гл. просветни савет СБр. 83723 и Филос. факултет, Бр. 1288/23). То њихово мишљење је било, поред осталог, засновано на чињеници, да по Уредби о школи настава вишег течаја траје само 3 године. Међутим, колегијум Више педагошке школе још одмах у почетку и доцније истицао је потребу: да виши течај, као течај за спремање наставника учитељских школа, има да траје 4 године, што је и унесено и у законске измене и допуне Уредбе и у нацрт закона о Вишој педагошкој школи. Виши течај је уопште трајао 4 године, према чл. 96 Фин. закона за 1926/27 г. и одлуци Министарског савета ПБр. 15006/28 год.

Доцније, у току рада Више педагошке школе у Београду, дошле су, место закона о Вишој педагошкој школи, извесне законске одредбе о школи у финансијским законима за 1926/27 и 1927/28 годину које су регулисавале питања школе и њених слушалаца. Тако је чланом 96 Фин. закона за 1926/27 г. учење у Вишој педагошкој школи повишено на 4 године (за виши течај), док је, по Уредби, оно имало да траје 3 године. У вези са тим Главни просветни савет под СБр. 886/26 дао је мишљење: „да су Више педагошке школе, проширене на 4 године као високе школе, више стручне школе које одговарају факултету с пропи: саним завршним испитом“. А већ следећим Фин. законом (чл.137 за 1927/28 г.) имало се приступити укидању вишег течаја и школа свести само на нижи течај, с тим да се примљени слушаоци школе имају издржавати о свом трошку. Том одредбом фин. закона суспендован је, лакле, чл. 3 Уредбе о школи који прописује и влши течај школе, 2 тако исто и чл. 7 Уредбе !.сји да је право слушаоцима — учитељима и учитељицама народних школа — на све њихово дотадашње чиновничке принадлежности за време учења у Вишој педагошкој школи. Најзад, одлуком Министарског савета ПБр. 15006 од 20 септембра 1928 задржан је поред нижег и виши течај шиколе, с тим да слушаоци за време учења у школи имају права само на половину свих својих дотадашњих учитељских принадлежности.

Виша педагошка школа у Београду смештена је у згради Друштва Светог Саве, Душанова 13.

Школа располаже богатом библиотеком и читаоницом са близу 5000 књига у 10000 свезака и 55 наших и страних часописа и листова. Од књига 500 је на нашем језику, а остало највише на немачком, затим на француском, а нешто на енглеском, мађарском, латинском, грчком и руском језику. Књиге и листови су из свију области науке, а највише је заступљена педагошко-методска. књижевност.