Učitelj

298 Учитељ

У П отсеку (географско-природњачки): 1) Географија; 2) Зоологија; 3) Ботаника; 4) Хемија; и 5) Геологија; затим сви педагошко-философски предмети као и у ! отсеку.

У Ш отсеку (Математичко-физички): 1) Математика; 2) Физика; 3) Космографија; 4) Примењ. математика; и 5) Хемија; затим све педагошко-философски предмети као иу [ отсеку.

Према пријављеним испитним групама ! отсек се поделио у 2 отсека: 1) педагошко-филолошки и 2) филолошко-педагошки. П отсек је назват природњачко-педагошки, а ЈУ — математичкопедагошки. -

М

СЛУШАОЦИ И ЊИХОВ УСПЕХ

По чл. 6 Уредбе о Вишој педагошкој школи примање кандидата __ учитеља и учитељица народних школа — у Вишу пидагошку школу врши се путем стечаја. На стечај се могу јавити учитељи и учитељице народних школа испод 38 година старости, с тим да су одлично положили учитељски испит зрелости и практичан учитељски испит, као и да су радили најмање 3 године у народним или грађанским школама са одличним успехом.

Слушаоци за време учења у овој школи не плаћају ни уписнину ни школарину, а задржавају за све то време право на лун износ својих дотадашњих учитељских принадлежности (чл. Х Уредбе о школи). Тако је поступано све до школске 1928/29 год. Међутим, за школску 1929/30 годину одлуком Министарства просвете одобрено је свима слушаоцима само половини свих њихових дотадашњих учитељских принадлежности за време учења

· У овој школи.

За школску 1930/31 годину актом школе Бр. 73930 тражено је одобрење од Министарства просвете за пријем 60 слушалаца у 1 годину и 30 слушалаца у Ш годину путем стечаја и са пуним принадлежностима.

Финансијским законом за 1928/29, чл. 161, дато је право дипл. слушаоцима ТУ г. (виши течај) на 1 кат, с правом на групу према годинама службе, по одбитку 4 године учења у школи за напредовање, а за даље напреодвање по положеном проф. испиту. А чл. 93 Закона о учит. школама дипл. слушаоци М године могу се поставити за супленте уч. школа, с тим да до полож. проф. испита могу задржати категорију и групу коју већ имају и да им се за групу одбију 4 године учења у школи. Затим по чл. 116 и 120 зак. о нар. школама дипломирани слушаоца ЈУ г. могу се постављати у 1 категорији за среске или банске школске надзорнике, а дипломирани слушаоци П год. (по чл. 116) само за среске школске надзорнике.