Učitelj

Живот педагошке школе у Београду 301

бруара нове школске године. Ти испити се врше по Правилима о том испиту, потврђеним актом Министарства просвете ПБр. 1002/26, а у вези са чл. 9 Уредбе о школи.

Испит се дели: на писмени, усмени и практично предавање, и то из првог главног предмета (под А) и писмени и усмени, из другог главног предмета (под В) само усмени, и из трећег предмета (под С), тојест из Дидактике, само усмени. Слушалац који на писм. испиту добије слабу оцену не пушта се на усмени ис пит, али полаже предмете под В) и С). А слушалац који добије слабу оцену из предмета под А), В) и С) поновиће тај предмет после 3 месеца, а добије ли 2 слабе оцене, поновиће тај предмет после годину дана. Слушалац са слабом оценом из практ. предавања, одржаће друго предавање после 3 месеца. Е

3) Дипломски испити вишег течаја — врше се на основу Правила о том испиту, потврђеним од Министарства просвете ПБр. 5675/28, а у вези са чл. 9 Уредбе о школи. Испити се држе, по свршеном вишем течају, крајем јуна и почетком јула месеца, а накнадни и поновни испити у другој половини октобра месеца нове школске године. :

Испит се дели на: писмени, усмени и практично предавање, и то из предмета под А) и В) и писмени и усмени, а из предмета под С) само усмени. Слушалац који на писм. испиту добије слабу оцену не пушта се на усмени испит тог предмета, а ако добије и из другог предмета на писм. испиту слабу оцену, одбија се на 6 месеци. Тако исто слушалац који из једног предмета добије слабу оцену, одбија се на 3 месеца, а из два предмета на 6 месеци. Слушалац са слабом оценом из предавања, одржаће друго предавање после 3 месеца.

Практична предавања у вишем течају врше се првенствено у учитељској школи, а у нижем течају у грађанско ј школи, или у средњим школама.

М | ИСПИТНЕ ГРУПЕ И ДИПЛОМЕ

а) Нижи течај Ф

1) До краја школске 1927/28 године (са 5 отсека):

_У Готсеку: а) Нар језик и Нар. књижевност, и обратно, — са (општом и посебном) Дидактиком и практичним предавањем; 6) Историја и други предмет по избору, — са Дидактиком и практичним предавањем; в) Географија и други предмет по избору, — са Дидактиком и практичним предавањем.

У П отсеку: а) Један туђ језик (франц. или нем.) и други. предмет по избору, — са Дидактиком и практ. предавањем.

У Шо отсеку: а) Зоологија и Ботаника, и обратно, — са Дидактиком и практ. предавањем; 6) Хемија и Зоологија, или Ботаника, или Минералогија (с Геологијом), — са Дидактиком и практичним предавањем.