Učitelj

ПР

Р '

Ејдетизам у савременој психологији 413

редних гушних жлезда. Име тетаниода долази отуда што ови ејдетичари показују симптоме латентне тетаније која је код њих у врло слабој форми, а која долази услед функционалног поремећаја споредних гушних жлезда.

Из ове анатомско-физиолошке разлике ових типова произилазе важне и велике психолошке разлике њихових ејдетских слика. Слике тетаноида су круте, непроменљиве, у своме јављању и ишчезавању независне од воље дотичне личности, и као такве показују карактер фикс-идеја. Услед тога тетаноиди-ејдетичари нагињу депресији. Они осећају своје слике као нешто туђе, непријатно и наметнуто, чега би се радо ослободили. Један Крохов ејдетичар те врсте изјављује: „Оно што не бих хтео да гледам постаје најјасније“. Све ово душевно стање тетаноида показује се у једном киселом изразу лица, у коме нема ни трага праве радости.“)

Код базедовоидих - ејдетичара на против слике су живе, стално се мењају или могу бити вољом дотичне личности мењане. Отуда су слике ових ејдетичара често извор њихових великих уживања. Ото Лудвиг, немачки песник, који је био: изразити ејдетичар ове врсте, пише једном своме ранијем учитељу, а доцнијем пријатељу: „Баш и када сам сам немам ни најмање досаде; окренем главу и одмах сам целу долину насе-

лио најразноврснијим људима: племенитим, добрим, озбиљним,

смешним и злим. Кад ми је пак у вољи, ја се занимам са боговима и краљевима“). У својој поменутој књизи О. Крох наводи примере ове врсте ејдетичара: један се од њих идући улицом забавља тиме, што се сусреће са својим познаницима одн. са својим сликама о њима; други један пак ствара себи слику о својој особи, среће се са њом и занима се.

Услед тога се ова душевна расположења показују у сјајним очима и извесној живахности у изразу лица

А. Рикел поред ових разлика истиче и овај психолошки карактер који одваја слике т- типа од слика 6- типа: слике т- типа су претежно површинске, док слике 6- типа јесу тела.)

Ево како О. Крох описује ова два типа међу ученицима: „Типичан тетаноид јесте често немиран, бојажљив, несигуран и неповерљив. Незнатна душевна покретљивост, пажљив за време наставе __ све то може га учинити мало пријатним учеником, код кога и озбиљна марљивост ни у једном мени познатом случају није довела до одличних успеха. Он није увек изразит сањалица; његов интерес за поједине наставне предмете креће се само ретко у екстремима. Потпуно отстрањење

) А. Реке, Раз Зппепседасћ! 5 ипа“ зете Еогзећипо (Запре.) ст. 62—63.

2) 0. Кгоћ, Хензсћић #иг Рзусћ. Ва. 85., ст. 128. ЗА Беекеј нон. м. ст. 73.