Učitelj

436 Учитељ

поб О аа 0 58 48 ==

да је виши но остали, који истиче своје добре особине, а рђаве крије. Овим се само не задовољава сујетан човек, већ и приписује себи извесне добре особине којих нема. Особина сујетних је што воле да им се ласка, да им човек иде по вољи, па макар грешио. Друкчије се ови сујетни људи називају У обичном животу и уображеним. Они избегавају друштва, која су по њиховом схватању нижа од њих. Тако сам посматрао више људи, који неће да ступе у какво друштво, јер сматрају. да ако ступе, мисле да ће бити нешто ниже него што су. Они не виде, да су самим тим испали ниски. Друга једна главна особина сујетних људи је да прислушкују где се шта говори. Ако се што о њима говори, у стању су да одмах то запазе, па ма то било за или против њих. Ако се у истом друштву говори повољно о њима, весело прилазе и то са неким нарочитим вештачким расположењем здравећи се са њима и питајући их: „Како сте»“ Ово им је средство да би доказали да су заиста такви. Док, насупрот, ако се у том друштву говори негативно о њима не прилазе, а дешава се, и то врло често, да се наљуте и да ни с ким не разговарају. Тако сујета чини од човека нечовека, кога се сваки озледи чим се дотакне. Овакви сујетни људи понижавају и вређају свакога, а без узрока. Противу истих се буни достојанство у човеку — оно што је најплеменитије. Сујетним људима недостаје милосрђе, нити разборитост. То су људи који немају никаква такта.

Сујетни су људи обично лењи, а лењост је мати свих порока. Имао сам прилике да посматрам једног сујетног младића, који је био велика ленштина. (Он себе сматра да је од природе бистар и да не треба ништа да учи, и ипак ће бити добар ученик. Никада није ништа радио, већ је ишао од друга до друга и хвалио се како ништа не учи, а како је ипак добар ђак, због чега га многи похвале, и тим му хвалисањем нахране сујету. После дугог ленствовања постајао је све слабији ученик, док на крају школске године није показао слаб успех из два предмета.

Такве сујетне индивидуе имају погрешну претставу 9 себи. Са њима је тешко разговарати. Када је човек у друштву са сујетним људима, мора подешавати правац говора према њиховом захтеву. Ако се случајно удаљи и пређе на друге ствари, они гледају да га опет врате, те да их хвали, или пак да заступа њихово мишљење, а ако то не уради, онда они беже из друштва и траже друго које ће им хранити њихову сујету, јер они себе много воле.

Сујета код деце И Као што је већ наглашено, сујете има и код деце. Обично

су деца сујетна што имају ствари које друга деца немају. Она

одмах имају вишу претставу 0 себи, имају осећање надмоћ-

ности над другом децом. Посматрао сам једно дете, које је