Učitelj

Прилиг проучавању сујете младих бића 437

имало 7 година, које је имало лепе и нове ципеле. Исто дете својим друговима каже, како оно једино има нове ципеле, и како неће више да се игра са њима, нити да се са њима дружи. Исто је дете из једне врло богате, али сујетне породице. Сујетна су деца обично завидљива. Ово се да приметити приликом пропитивања истих. Кад неко од ученика не зна лекцију сујетно му дете неће казати, већ диже руку, па чак и устаје с места само да би оно казало и на тај начин себе истакло. Ако наставник пита то сујетно дете, оно је после одговора расположено и после часа весело иде од друга до друга хвалећи се. Оваквих примера има много.

Сујета код дечака и девојчица

Нарочито се сујета огледа у доба пркоса. То је доба од 12—14 године, доба када настаје како физичко, тако и духовно развиће, када избијају добре и рђаве особине. Тако се један дечак дотерује како би био леп. Кад нешто купи, одмах се похвали друговима, а другови му одговоре, како му добро стоји, али да ће још лешше бити да купи и нешто друго, и овда би био најлешни. Труди се увек те купује луксузне ствари, само да би био лепши.

Сујета код младића и девојака

Затим сујете има код младића, а нарочито код девојака. Имао сам прилике много и много да слушам сујетне девојке. Ради примера изнећу један случај. Тако једна девојка, кад год сам разговарао с њом, увек себе хвали и у стању је да више часова говори о безначајним стварима. Прича о себи како је много лепа, како је богата, како је васпитана, како је вредна; затим како се у њу заљубљују, и то многи официри, правници, лекари, инжењери и други. Она је сва срећна, кад 10] се каже како је лепа и како је уопште добра. Никада нисам имао те среће да опазим крај њенога самохвалисања, никад га није било. Има много сујетних младића. Једном сујетном младићу ласкају, како је он спреман и то нарочито у погледу писменссти. За време ласкања, посматрао сам га, био је сав радостан. Али се деси једном те он добије довољну оцену из писменог задатка. Када виде довољну оцену, скочи и поче да се свађа са наставником доказујући му како је он спреман и како он најбоље ради писмене задатке, што су му сви другови признали. Напослетку каже како ће тужити дотичног наставника управитељу. После часа се сакупили његови другови и разговарају о догађају на часу. Говоре како је наставник имао право, јер му задатак не заслужује више. Као што се зна, сујетним људима годи да ослушкују, и ако се нешто о њима говори, они одмах запазе. Овај младић чује шта се говори о њему у тој групици, и отада је непријатељски расположен