Učitelj

Женски калуђерски редови за васпитање 439

_ ИСТОРИЈА ВАСПИТАЊА И НАСТАВЕ_

Женски калуђерски редови за васпитање и образовање

Ружа Леринц

Самим тим, што хришћанство учи, да су сва људска бића деца Божја, која треба да дођу до сазнања истине, како би стекла милост Господњу, оно уноси у гледање на живот и свет нови принцип, принцип потпуно различит од оних, који су гледали целим животом па и васпитањем старих народа. Милост се Божја стиче делом у духу науке Христове. Васпитање треба да ојача вољу за дело, оно треба да поучи како се мора делати. Према томе васпитање је потребно свакоме и свагде. Нема у том погледу граница између народа, сталежа ни пола. Но иако хришћанство има у својој основи ту велику идеју, да сва људска бића имају право на васпитање и образовање, мисао женског образовања спорим темпом крчи свој пут к остварењу. У почетку се женско дете васпитава и образује само код куће. Доцније тек помишља се на то, да је и женској деци потребно јаче васпитање и образовање. Под утицајем те потребе, а по угледу на мушке калуђерске редове, који су се бавили васпитањем дечака, оснивају се с временом и женски калуђерски редови за васпитање и образовање девојчица. У нашем чланку изнећемо историјат постанка и делања неких женских школских редова.

1 У рсулински ред је основала св. Ангела Мерици (14701540). Припадала је реду св. Фрање. Ова побожна девица оку"пила је око себе другарице једномишљенице и положила је 1585 год. темеље за оснивање реда урсулинског, који се тако прозва, што му је заштитница била св. Урсула. У почетку је сврха тога реда била нега болесника и васпитавање сиромашних девојака, али доцније се посветио искључиво васпитавању и образовању женске омладине. Урсулински се ред ускоро рашири целом Европом па и Америком отварајући своје пансионате за женску децу.

Задаћа је овога реда да у духу хришћанском утиче на образовање и васпитање духа омладине. Само такво образо_вање створиће жене пуне врлина и богобојажљиве, које ће бити потпуно дорасле тешкој и нарочитој задаћи, коју им је доделила воља Божја.

Сестрама је дужност у првом реду да очувају смерност и невиност дечје душе. Стога треба децу само умерено хвалити, како се не би пробудило самољубље у њима. Доброта и озбиљ-