Učitelj

440 Учитељ

ност треба да руководе сестре у опхођењу према деци. Сва настава треба да се брине о спасу душе детиње, па је веронаука основа свега васпитања.

У васпитном и наставном раду треба да се осећа јединствени дух, и увек будно интересовање за то. Због тога одржавају учитељице двапут месечно своје конференције.

2 Ред сестара Наше Госпе. Оснивач овога реда јест св. Петар Фуријер, свештеник из Матенкура у Лотарингији, а у години 1615 потврдио га папа. Чланице тога реда треба да се заузимају за девојчице од најранијег детињства, и да их бесплатно васпитавају и обучавају.

У правилима тога реда налазе се тачни прописи којима се треба руководити при васпитавању девојчица, и по којима треба бирати градиво и методу наставе. Девојчице се васпитавају за живот у свету. „Оне треба да науче, како ће се свидети Богу и својим родитељима, како ће свој унутрашњи жи-. вот одржати у чистоћи. Треба да воле Бога и људе, да живе разумним животом, да се брину за опстанак свој, а пре свега. треба да теже за вечним добрима“.

Учитељице морају непрестано студирањем да обогаћују своје знање, како би биле у могућности да све савршеније испуњују свој позив. Деца су слаба и нежна, па поступак према њима треба да буде благ и стрпљив, а срџбу и презирање треба избегавати. Прописи реда препоручују осим тога, да у васпитавању и настави ваља давати предност новим назорима и мишљењима, како не би овладала укоченост тим послом. Чим се укаже метода, која очито више одговара овој сврси, треба да се напусти она, која је наведена у правилима реда.

3 Ред енглеских госпођица (име реду је отуда, што су оснивачица и прве чланице припадале енглеском племству). Овај ред је установила Марија Вард из Рипона у Енглеској. Она је из Енглеске, где није могла да изведе своју мисао о стварању овога реда, јер је краљица Елизабета прогонила католике, отишла у Ст. Омер у шпањолској Низоземској. Тамо је та истрајна и интелигентна жена основала своју манастирску заједницу по угледу на исусовце са задатком да васпитава женску децу. Године 1609 одобри јој то бискуп из Ст, Омера, а убрзо после тога ред се рашири Немачком, Аустријом и Италијом. Но већ 1630 папа повуче допуштење па чак нареди да се ред распусти. То је углавном учињено стога, што Марија Вард није усвојила све одредбе, које је папа тада уводио у живот. Њен дух способан за далековидне комбинације увидео 16. да те одредбе не одговарају времену, које наилази. Но она“ је била и сувише скромна и одана својој католичкој цркви да би се успротивила наређењу свете столице. Она се покори жртвовавши своје животно дело. Тек уз заузимање Максимилијана