Učitelj

466 Учитељ

школама горе означеним, у којима би се нарочите обдарености појединих ученика испитивале и развијале.

Док се овај циљ не постигне, захтевамо у смислу хармоничног васпитања тако зближење ниже средње школе са грађанском школом, како би се омогућио лак прелаз даровитим ученицима грађанске школе у одговарајуће разреде ниже средње школе.

Прелаз би требао да буде по правилу без пријемног испита, или са испитом само из оних предмета, који се разликују.

Пратићемо са великом пажњом развитак новог типа средњих школа на страни (ако горе означени начин средњошколског образовања не буде заведен код нас), који се оснива на општем похађању школе (Ашђамзећшер у Немачкој), и трудићемо се да се то и код нас уведе.

У интересу школског јединства треба завести и по средњим школама обавезан ручни (телесни) рад, највише због тога, да би дубоке разлике, које се при досадањем начину васпитања појављују између оних који претежно раде физичке послове, и оних који претежно раде умно, биле ублажене, јер то најзад. захтева и дух демократске равноправности.

(Организација ће бити увек само оквир васпитног рада у школи, стога реформи унутрашњег рада у школи мора бити посвећена највећа пажња.

Народној школи је главни циљ оште образовање, зато њен идеал није да ради само на гомилању знања и способности. Њој наставно градиво није циљ, већ само средство.

Задатак је народној школи да пружи деци што више прилике за она занимања и оне радове, које деца воле и који условљавају дечји развитак.

Ови радови треба да буду изабрани тако, како би се помоћу њих дете складно развијало и као индивидуа и као члан друштва. -

Радна школа, о којој је већ било говора, захтева да сваки рад у школи мора да има циљ, који је деци довољно јасан и познат.

МЕ Унутрашње уређење нове школе

У смислу изложених начина потребно је реформисати и унутрашње уређење школе, т. ј. довести у склад наставно градиво са васпитном и наставном методом. Овде мислимо на дубоке измене, које ћемо изводити поступно. Полазна тачка у овоме правцу биће распоред као и обим предмета чији узајамни однос као и методске радње морају бити из основа измењене.

У 1 и 2 школској години, како при избору рада, тако и при његовом начину, одлучиваће дечји интерес, који увек има