Učitelj

|

А) Домаћа књижевност 473.

Најновије дело г. Салиха Љубунчића, истакнутог педагошког трудбеника, као солидан и озбиљан рад, за сваку је препоруку. Учитељи, који прате развој и развитак педагошке науке, наћи ће у овој књизи много проблема за размишљање.

Сима С. Цуцић

Милосав Јелић: Летопис Југа. Листине. — Записи. Дневник. — Поменик. — Београд 1930. Страна 182. цена 20 д.

Наш познати песник многоцењеног „Србијанског венца", који по својим националним акцентима и својим појетским квалитетима остаје врста „Горскога вијенца", дао је у својој најновијој књизи „Летопису Југа" своје песничке и патриотске визије и доживљаје, белешке и опажања, успомене и сећања са нашега царскога и древнога Југа.

Па није само то. Он је са искреним осећањем једног националног радника посматрао живот, прилике и људе на нашем Југу. Ведрим описима лепе природе, добрих обичаја, вредног и здравог народа, разних херојских сцена и напора, он је умео бити и у лирским и епским тоновима својих предмета и дати успеха глорификовања свега заслужнога и пажње достојнога кретања одмах по рату на нашем Југу.

Али кроз његову књигу промичу болни акорди искренога пријатеља и доброжелатеља тих страна у којима је живео и у њима добро познао све оно, што тамо није како ваља и све оно, чему треба брзе поправке и сигурнога лека.

У књизи је око 35 разноврсних слика и скица, које су писане одмах по рату до 1925 године и штампане у „Политици“. И. штета што нису настављене и даље. Оне су разврстане у четири скупине. Од ових, оне у Листинама и Записима пењу се до правих уметничких приповедака, неке у маниру Боре Станковића. Да поменемо најлепше. То су: Пролеће на југу, Зима у Дебру,. Кад сум бил, море Ђурђо, У мртвом граду, Ој невене шестопере, Чуће, сине, Бал-Алија, Међу дреничким качацима, У царству качака, Прота Анђелко.

У одељку Дневник, Јелић је изнео разне невоље, које су биле или још бију Југ, са мисаоним посматрањем и добронамерним предлозима за поправку. Ту су слике од значаја, као. н. пр. Македонска партија, Исељавање Турака, Колонизацаја, Четничка акција, Корупција, Партизанство, Македонска емиграција, Амнестија, Легална акција итд.

У последњем одељку, Поменику, писац нам даје своје: драгоцене успомене о рату и светлим жртвама. Ту је сећање на Милоша Перовића професора и песника, затим Смрт Војводе Вука, у чијем је одреду и сам био, кога је необично волео и чију је погибију потанко описао. У слици о Миодрагу Љ. Давидо--