Učitelj

Говор детета 683

"певачког гласа је у основи вежбање мишићне способности фоначног органа. Неоспорно је, да у колико се раније почне с вежбањем мишићне делатности у толико ће се бољи резултати постићи. При вежбању певачког гласа нарочито у дечјем добу препоручује се нарочита обазривост, јер погрешна и нестручна настава може проузроковати трајне неправилности и поремећаје гласа. Стога је певачки глас потребно вежбати само индивидуално; пре свега треба утврдити обим гласа детета, и за време наставе чувати се од сувише високих тонова, код којих се појављује претерано напрезање унутрашњих и спољашних органа мишића грла. Хорско певање претставља опасност за сваки глас, а нарочито за дечји; хорско певање изазива кричање јер се дете при хорском певању добро не чује, те тежи да надјача остале гласове. Хорско певање без штете може се изводити тек после систематског вежбања дисања и вокалног вежбања; међутим на то се не пази у школи, те ву и последице хорског певања врло штетне. Деца врло често промукну после ових хорских певања; ако се ово претеривање често понавља, појављују се трајне неправилности и поремећаји гласа. Доказ о штетности хорског певања у дечјем веку јесте факт, да из познатих дечјих хорова с красним и лепим гласовима никад није изашао истакнути певач. Стога многи фонетичари препоручују, да се хорско певање замени певањем у групама, у којима би учествовало 10 гласова с приближно истим обимом. — О хорским рецитацијама важи готово исто, што је речено о хорском певању.

Неправилности говора. Учитељство забавишта и основних школа добија често децу, код које је развитак говора поремећен или децу, која пате од неправилности, које су се појавиле услед одоцнелог развитка говора. Стога је потребно, да се укратко упознамо с узроцима одоцнелог и поремећеног развитка говора.

За правилан развитак говора потребна је хармониска делатност свих елемената, који учествују при изазивању говора. Ти елементи су тројаки: 1) органи за схватање говора, 2) центри мозга за говор и 3) органи за репродуковање говора (говорни органи). Ако је неки од ових елемената поремећен, говор се уопште неће развити или ће развитак знатно задоцнити.

А. Задоцнели развитак говора услед поремећености органа за примање. Говор примамо трима перцепционим путевима: акустичним путем, оптичким и моторично-кинестетичким. Значај оптичког и моторично-кинестетичког пута за правилан развитак говора често се потцењује.

1 Оптичка-перцепција говора претставља се обично у шемама поделе говорних центара у мозгу само за писање. Њен значај за схватање усменог говора се највећма превиђа, док је међутим познато, да се боље разумеју речи човека, који брзо и