Učitelj

Наставно градиво за укупну наставу 111

Ш и ТУ разред

Почиње ступањ развитка освајања стварности. Отуда јединка рада гласи: планска шетња кроз завичај у циљу, да се добро упозна. Завичај не треба да постане само један географски појам или само један сложени појам из читавог низа географских објеката (брда, долине, реке, вароши, села, путеви, жељезнице итд). Нарочито треба пазити на то, где се човек јавља радећи, делајући, стварајући, уживајући. Треба да упознају имена, грађу и начин живота појединих животиња и биљака. Обратити пажњу на историјске трагове, старе куће и дворове, споменике, имена места, флору, обичаје и навике. Деца се навикавају на практичну употребу карте завичаја; вежбају се у одређивању положаја, правца и удаљености згодних циљева за шетње (путовања). Основа за наставу јесу доживљаји, посматрања, чињенице — стварност.

1. Јединка рада: Уз и низ село

Ток наставе у разно доба води од школе у разним правцима кроз село. Примери за посматрање и доживљаји: Пред двориштем, на имању, цветају кестенови; пчеле облећу око цвећа; поред пута споменик изгинулим у рату; у дућану (радњи) мирише на кафу, на јабуке, харинге; код кафане се истоварило пиво; кладе донесене у стругару; тестера стоји; дебеле и танке даске сложене у гомиле пред стругаром; поточара меље —»; јаруга тече поред пута; код пекара се истоварају дрва (брашно); месар протерује вола (овце); ковач окива Једна жола; у бари поред воденице плове гуске и патке; жолар> огстура једна кола; на пчеланику облећу пчеле; најстарија кућа у селу; први насељеници... итд.

Свако појединачно опажање дражи на слободно причање, стварно посматрање, цртање и пластичко претстављање. Цртежи о појединим стварима нижу се један на други и тако показују прве очигледне карте, које се мало по мало и све више упрошћавају док се не дође до тога да се ствари још наговештавају и најзад се и њихове слике замењују симболима (кругови, тачке...). У прилог посматрања и доживљавања марљиво се прочитају чланци, приче, приповетке и песме које се на то односе било из читанке или часописа или књига за децу.

Записују се ствари, радње и особине. При овоме деца уче да разликују врсте речи. Опажања се претстављају у виду кратких прича, саопштења, извештаја и описа усмено и песмено. Број речи за описивање не треба да је велики. Речи се искоришћавају и за просте вежбе у језику и у говору. Оба разреда вежбају заједно. -

Сеоски дућани, гостиона, стругара, пекар, ковач, колар, месар дају потстрек и грађу за рачунање и срачунавање. У Шр. се проширује обим бројева до 100: добројавање и одбројавање

у 5