Učitelj

Хроника 191

да се већа пажња овом питању обрати у“учитељским школама како би из њих излазили нови наставници са што већом спремом и из ове струке.

Учење страних језика. — Амерички универзитет у Колумбији који је у исто време и институт за васпитање, не допушта више да деца уче стране језике (латински, немачки, шпан“ски, француски), већ само старији од 20 год. Запажено је да се у ово доба старости страни језик лакше и за краће време научи него што је то у доба између 3 и 16 година.

Затварање немачких школа у Грчкој. — Немачке школе у Атини и Солуну стоје пред затварањем и укидањем. Грчки министар просвете изјавио је, да ће се ускоро донети нов школски закон, по коме ће се све стране школе променити у грчке основне школе.

Немачке школе у иностранству. — Немачка школа у Мадриду броји 20 разреда са 640 ученика од којих 310 припадају немачкој, 210 шпањолској и 120 другим народностима. Наставни језик је од првог разреда немачки како би се сви ученици после четворогодишње наставе оспособили за писмену и усмену употребу немачког језика. У Бугарској има пет немачких школа и то: у Софији, Бургасу, Пловдиву, Рушчуку и Варни, које посећују претежно расни бугарски ученици. Немачку школу у Пинејеру код Буенос Ајероса (Аргентина), у њеној години оснивања (1927) посећивало је 33 ученика, 1928 — 85 ученика, 1929 било је 116 у четири разреда.

Учитељска каса у Бугарској. — Бугарски учитељи су 1903 године основали Учитељску касу или кооперативу, која сада има 17 хиљада чланова и капитал преко 300 милиона лева. Друштво врши осигурања и друге финансијске послове а добит од рада употребљава се само за културно-просветне цељи. За чланове има у Софији дом и у Варни летовалиште крај мора.

Санаторијум Бугарског учитељског сојуза. — Бугарски учитељски сојуз подиже у Варни санаторијум за своје чланове којима је потребно лечење на мору. Зидање зграде је већ започето. Подиже се на најлепшем месту у Варни на Варненском Брегу, над најчистијом и широком плажом само неколико корака далеко од мора, усред китњастих винограда и воћњака. Зграда се подиже средствима Бугарског учитељског сојуза, прикупљених од малих плата народних учитеља и биће готова до краја августа. -