Učitelj

Халуцинације виших чула 119

необичном положају), али на моје запрепашћење приметих по саркастичном изразу око његових уста, да се не слаже са мном, да он не стоји на мојој страни, како бих се ја изразила. Изненађење ме је расхладило и разговор би прекинут. — Неколико минута доцније, када сам се прибрала и одлучила да говорим са својим братом, окренух се, али он је већ био отишао. Ја сам се распитивала када је он напустио собу и сазнала сам да сеу њој није ни налазио. Ја нисам то веровала, јер сам мислила, да је он за кратко време ушао у собу тако да га остали нису видели, па је опет отишао. Сат и по доцније брат је дошао и уверио ме, да се цело вече није ни налазио у близини куће“).

Халуцинације се обично јављају код душевно болесних — и душевним болестима јако наклоњених —, а понекад и код душевно здравих индивидуа. Али док халуцинације оних првих могу бити како сталне, тако и привремене, халуцинације ових последњих су увек привремене природе.

Што се тиче тога који је пол више склон халуцинацијама, психолошка и медицинска испитивања су утврдила, да су њима особе женскога пола за 2.30% више диспониране, него особе мушкога пола.

По трајању халуцинације могу бити тренутног карактера, могу трајати неколико часова непрекидно, а у патолошким случајевима могу бити и стални пратиоци човека.

Халуцинације се јављају у свима чулним областима. Али док се халуцинације виших чула (чула слуха и вида) могу јавити и појединачно, изоловано, халуцинације нижих чула (чула пипања, укуса, мириса) јављају се по правилу само у вези са халуцинацијама виших чула. Није редак случај да један индивидуум има истовремено халуцинације разних чула: види умрлог друга, који му стеже руку, чује црквено звоно, осећа мирис руже итд. Такав халуцинант у већини случајева верује у реалитет својих халуцинација. Ако он напр. види лик умрлог друга па се пипањем увери да на месту, где му га очи показују нема никога, он ће се лако уверити, да та појава нема објективни реалитет, већ егзистира само за њега лично. Међутим, ако он тај лик додирне руком па при томе осети, да га је доиста ухватио, онда он више неће веровати да је ту чулна обмана по среди, него ће држати да је та појава стварна, истинита. Често је халуцинант потпуно свестан да има посла са опсенама, али није у стању да их не опажа. Тако када је Бајрон имао халуцинацију да га посећује неки дух, . он је био уверен да је то плод његовог претерано узрујаног мозга, али није могао да ту појаву не види.

Халуцинације у области чула слуха називају се акоасмама, а халуцинације вида визијама. Акоасме су дакле акустичке —, а визија оптичке халуцинације. Халуцинације осталих чула немају посебна имена. Ми ћемо се овде ограничити само на проматрање халуцинација виших чула.

2) Уу. Јатев, Раусћојоолје, ст. 332—333.