Učitelj

Халуцинације виших чула 128

времена није видео своју мајку, често се причињавало, да чује њен глас како га по имену зове. О Герару де Нервалу, француском романсијеру, знамо да је чуо како су га духови Адама и Мојсија звали „Герар". Када је једном приликом при заласку сунца, стојећи на балкону, изненада чуо глас некога духа, који га је ословио и звао к себи, он се толико уплашио, да се срушио доле и једва је остао жив. — Још су интересантније оне акоасме, које се састоје у целим реченицама. Тако Христифор Колумбо прича да је када се искрцао на обале острва Јамајке, чуо јасно како га неки глас са Неба кори, што је клонуо духом и није имао довољно вере и поуздања у Бога. „Будало и малодушни слуго Божји — довикнуо је тај глас — зар је Бог учинио више за Мојсија и Давида, него за теберг Није ли то Божја воља да се твоје име ори широм целога светар Не бој се, већ се уздај у Бога!' Небеске гласове чуо је и Ђироламо Савонарола, духовни вођ Флоренце крајем ХУ века. Када се Савонарола решавао да се покори наредби папе Александра М!, којом му се забрањивало да држи политичке говоре, чуо је за време јутарње молитве неки чудни глас са висине како му довикује: „Глупаче, зар не видиш, да сам Бог хоће да продужиш пут, којим си пошао!"

Садржај акоасма је или у тесној вези са мислима халуцинанта, или пак нема никакве везе са њима. Врло лепе примере за први облик халуцинације слуха имамо у религијским доживљајима Мухамеда и Лутера. Акоасме Мухамеда односе се већином на стварање Ислама, а Лутерове акоасме на реформацију католичке цркве. Познато је, да је Мухамед, за време свога боравка на планини Хири, халуцинирао глас, који му је налагао да у име Господа Бога проповеда нову веру. Другом приликом, прелазећи преко планине Харе, чур је ове речи: „Мухамеде, ти си Алахов пророк, ја сам арханђео Гаврило." Ломброзо о Лутеровим акоасмама вели: „Када је Лутер у витембершкој цркви објашњавао „Пасланицу Римљанима" и дошао до места, где се каже да ће праведник живети у · правој вери, те су га речи толико потресле, да је чуо како их неко понавља над његовом главом. Слични су му гласови одјекивали у ушима и за време свога боравка у Риму у тренутку, када је ступио на степенице Петрове цркве. — Често се ноћу будио и препирао се са сотоном о миси итд. Ваља напоменути, да се он у својој борби против употребе мисе, послужио разлозима, које му је ђаво ноћу против ње изнео.'"“)

Једна од најинтересантнијих форми акустичких халуцинација јесте она, када халуцинант чује гласно своје сопствене мисли и тежње. Такви халуцинанти се обично жале да им мисли одјекују гласно у ушима, да чују оно што мисле, или да неки глас прати сваку њихову мисао, да туђи глас говори увек исто што они мисле итд. Показаћемо на једном примеру, у чему се састоји овај

=) 0. Бошђгово, Пет ретаје Мепзећ. 1. ТеЏ. ст. 329.