Učitelj

=

Халуцинације виших чула 125

ца, који је с времена на време чуо и дању и ноћу звоњење звона, лупање добоша, шуштање воде, певање читавих хорова и томе слично“) О Бетовену се говори да је имао акустичке обмане и онда, када га је судбина лишила слуха. |

Ми смо досада у главном говорили о акоасмама, које се јављају изоловано у свести. Међутим није редак случај да су оне спојене са визијама. Тако се о немачком филозофу Фридриху Николају прича, да је видео неке прилике, које су се доцније почеле кретати и разговарати међу собом, док најзад нису ословили и њега самога.

Садржај оптичких халуцинација може бити такође веома различит: оне се најчешће јављају или у облику простих опажаја, природних појава и предмета (визије ватре, — воде, — светлости, — боје, — облака, — севања муње итд.), или у облику биљака, животиња, људи и духова.

Међу визијама треба на првом месту истаћи ткз. екстатичке визије — визије у екстази —, које се обично јављају код религиозних људи. Стање екстазе сматра се за прелазну форму између нормалне и патолошке појаве духа. У стању екстазе наступа привремена парализа асоцијационе функције, јако сужавање свести и смањивање способности осећања тако, да је индивидуум често неосетљив ни за највеће болове.

Међу екстатичким визијама разликујемо два основна облика: 1.) религијске визије, 2.) визије духова.

Предмет религијских визија је виђење Богородице, Христа, анђела и разних светаца. Оне су нарочито честе у манастирима, где се обично јављају услед самоће, дугих постова и аскетског начина живота. Религијске визије су често сматране за знаке Божјег откривења, а такви визионери за свеце. Њихова улога у стварању верских секти позната је свакоме. Лепе примере за религијске визије имамо у визуелним доживљајима Мухамеда, Фрање Ансиског, Савонароле, Целиниа, Торквата Таса и Виљема Блака. Мухамед је приликом удаје своје кћери Фатиме, видео поред себе с једне стране арханђела Гаврила, с друге Михаила, а иза себе непрегледан низ других анђела, који су га као почасна гарда пратили и певали свете песме. У једној другој визији узнео се у рај, где је видео Божји престо, на коме су биле написане речи: „Нема другог Бога, осим Алаха, а Мухамед је његов пророк". — Свети Фрања Ансиски је у стању екстазе видео Исуса Христа, разапетог на крсту. Савонарола је халуцинирао да је као Спаситељев посланик путовао по рају, где је разговарао са многим свецима, па и са самом Богородицом. Бенвенуту Целини-у, италијанском вајару. јављали су се у тамници духови светаца, који су га тешили. Торквату Тасу се често привиђала слика Богородице са малим Исусом,

7) ПИ МаШег, Џђег Фе рћапфав зсћеп – Сечећ—етавећетипреп П. Теџ, сл 7 15