Učitelj

Халуцинације виших чула 127

рекао". Међутим Манзо нити је штогод чуо, ни видео. Тасо це почео са великом озбиљношћу да разговара са својим духом, постављајући му питања и одговарајући му. Најзад се растаде са духом.":") | )

Овима су сличне оне визије, у којима халуцинанат види своју личност раздвојену. Тако је Моцарт видео пред собом своју личност, која га је непрестано терала и приморавала да искомпонује црквену композицију »Ведшета«. Алфред де Мисе је једном, лежећи у трави, чуо, да неко у његовој близини пева непристојну песму. Подигавши главу виде, како му неки човек пијан и разбарушене косе јури у сусрет. Када се тај човек приближио к њему, погледа Мисеа презриво, искези се на њега, затим га нестаде. Мисе од страха зари лице у траву, јер та прилика био је сам он.

Има случајева, када халуцинант види самога себе у више егземплара. Леп пример за то наводи Милер:

„Професор % пошао је после једног живог разговора о научним стварима, трезан и врло гладан кући. Пут од села до вароши, водио је кроз један шумарак. Изненада видео је на краћем отстојању себе самога у 12 до 15 егземплара, како по шумарку тумара амо тамо. Фигуре су биле из разног доба посматрачевог и носиле су скоро заборављена одела у разним бојама.">)

Од свих врста визија најчешће су оне, које су проузроковане алкохолом и њему сродним отровима. Слике алкохолистичких визија јављају се обично у гомилама и скоро се увек крећу. Тако визионер види како чаше падају са стола, како неко порсипа вино, пиво, ракију по поду, како пузе разне животиње, најчешће мишеви, пацови, ракови и пужеви. Те су визије често спојене са обманама осталих чула; тада халуцинант осећа да су га напале неке гадне животиње и да пузе по његовом телу. Привиђају му се аветиње, људи, чији се разговори односе на њега. Типичне примере алкохолистичких халуцинација имамо у доживљајима Герар де Нервала и Едгар По-а. Герар де Нервал је видео разне животиње како скачу и крче му пут. Једнога дана, идући пијан кући виде „како рибе скачу из воде да би му показале пут шапућући: Чека те сабињска краљица“. Едгар По, славни амерички песник, имао је привиђење да је са свих страна опкољен час грозним змијама, које стално пиље у њега, а час „бескрајним пустињама очајних видика са свима њиховим страхотама". Видео је даље, како се пред њим одједном подижу огромна, гола дрвета „као нека литија џинова у бескрајном реду". Ова дрвета на једанпут оживеше и покретоше „своје гране, сличне костима". Другом приликом је видео демоне, како прилазе к њему и почињу да га даве.

После алкохола најнепријатније халуцинације изазива хлороформ, док су халуцинације изазване беладоном и хашишом ве-

18) Јоћалп Оћг. Кећ, Шђег Фе Еткепаиа илд Киг дет Шеђег, ТУ, 813. 19) Јоћаппев Мег, н. н. м,, ст. 73.