Učitelj

Пети учитељски конгрес у Штокхолму 141

сији је изнова студиран предлог међународног погодног списа за младеж о историји света са пацифистичком тенденцијом. Свим удружењима биће у издањима Федерације послат енглески спис Слава Ђђоока о Ууола4 Шабогу од Нејеп Сотке издано од универзитета у Оксфорду, да се изјасне о томе, да ли је погодно за превод на све језике трудом Федерације. Други предлог тиче се илустроване публикације, садржавајући у појединим серијама развој светске цивилизације, са изразитом идејом узајамности и мира. Коначна одлука о евентуалном издавању поменутога културно-историског албума није још донета. У погодно време биће издати резултати појединих акција Федерације у нарочитим брошурама. Један од будућих бројева друштвеног Билтена има да се посвети вестима о томе, како су реализовале поједине организације одлуке лањског париског конгреса о јавним акцијама за мир. По досадашњим вестима у тој ствари је најенергичније учитељство француско и холандско, а затим и че. хословачко. Претседник Волф захвалио је приликом ове расправе француском учитељском синдикату на труду којим је омогућио летос о празницима боравак три стотине немачке деце (чији су родитељи без посла) у Француској.

Расправа о обавезној школској настави била је због недостатка времена врло кратка, међутим је ипак раздан штампани врло опширан и драгоцен материјал, који информише о постојећој обавезној настави и школском напретку скоро у свима државама на свету. У скупштинској сали били су такође обешени велики диаграми школских система у некојим државама, који су послужили уз реферат секретара Лапиера. Примљена резолуција образложава напоре о проширењу школског посећивања и изјашњава се за даљи развој обавезне школске наставе. Занимљива дебата, местимице прекидана, придружила се реферату кол. Диме: о војничком васпитању школске омладине. Летцима је опет изнет опсежан преглед ситуације, која се јавља са те стране у школама разних држава. У току дебате изложили су делегати пољског учитељства, изванредне околности, у којима се Пољска налази с обзиром на рђава искуства из прошлости и неким данашњим околностима (нарочито с обзиром на Русију) и молили да се то схвати да то није из милитаристичких побуда, већ само апсолутно потребном одбраном мира и безбедности и коначно интересом западних држава, што се на вишим школама у Пољској негује делимице и војничко васпитање и обука. Предлагали су делимичну измену резолуције чији је текст у потпуно одлучном тону и одбија сваку војничку припрему школске омладине, који је унапред припремио извршни одбор Федерације.

“ Такође и швајцарски делегат (учитељства немачког језика) изјавио је, да неће моћи да гласа за резолуцију извршног одбора, јер је у неким швајцарским кантонима заведена по школама војничка обука. Ова изјава је знатно изненадила, јер је Швајцарска опште сматрана за земљу типичнога мира и неутралности. Ове ограде биле су разлог за изјаву кол. Волфа, да је и Немачка у сличној ситуацији