Učitelj

216 Станко Првановић

за психологију на којој је сада Спиридон Казанџијев. Стаженским институтом (или како бисмо ми рекли Педагошким семинаром) управљају Цонев и Герасков. Од стручњака ван университета раде у Институту Малчо Николов, главни инспектор (за бугарски језик), Атанас Димитров, директор гимназије (математика), Тодор Колев (физика), Сл. Стефанов (биологија) и други. :

Стаженски течај траје годину дана и у њему се слушају педагошко-психолошки предмети, хоспитује у гимназијама и изводе огледи и пробне лекције у средњим школама.

Прошле године било је отприлике 200 кандидата. Али како је буџетом одређена помоћ само за 60 кандидата (по 1700 лева месечно), то их само толико има ту стипендију, док су остали дужни свршити течај о свом трошку.

И учитељи за вештине (музику, цртање) дужни су проћи кроз тај Институт. Они свршавају музикалну одн. художенствену (уметничку) академију. Гимнастичари пак имају специјални течај и не улазе у Стаженски институт. Тако исто не улазе у њ ни будући вероучитељи (веронаука се у Бугарској предаје само у нижим разредима). Уредбу о Стаженском институту издаје на основи Закона Министар просвете.

На овим подацима о практичном припремању бугарских средњошколских учитеља захвалан сам г. професору Университета Хри-

сту Негенцову. “ ов илан еви!

Васпитање и образовање пољских учитеља

Садања Пољска Република постала је из пољских покрајина које су биле под Аустријом, Русијом и Немачком. Она је самим тим наследила врло разноврсне и неједнаке школске прилике. Сваки од трију делова имао је своје посебно школство и специјалну организацију за спремање учитеља основних школа.

Најгоре стање у том погледу, било је у руском делу Пољске. Учитеља је, уопште, било мало и већином су били Руси. Сви су, пак, имали врло ниско образовање и врло слабу спрему за учитељски позив. После свршене шестогодишње основне школе, будући су се учитељи спремали у руским учитељским семинарима, који су трајали 3 године и у којима су кандидати добијали образовање ниже средње школе. Свега су се, дакле, учитељи школовали 9 година. Поред тих државних (руских), постојали су овде онде и тајни пољски семинари и учитељски течајеви. — По ослобођењу сви учитељи, у том делу земље, који нису похађали те тајне семинаре, морали су полагати посебан испит или напустити службу.

У Пољској под Немачком било је довољно учитеља али су скоро сви били Немци. Но и Пољаци, у том делу, образовани у