Učitelj

238 Хроника

Измена правила Удружења. — Овогодишња учитељска скупштина учинила је извесне ивмене у правилима Југословенског учитељског удружења. Те је измене господин Министар просвете на предлог управе Удружења, а на основу члана 76 Закона о чиновницима одобрио 14 октобра о. г. Оне се односе на чл. 2 став 3, чл. 28 став. 2 тач. г и 3 тач. в, правила. Према изменама чл. 2 став 3 гласи: „Бановинске секције формирају среска друштва Југословенског учитељског удружења по политичким односно школским срезовима или друкчије према теренским приликама по предлогу секције и одобрењу Главног одбора. Седиште бановинских секција је у седиштима банских управа, а среских друштава у седишту среског школског надзорника или на другом месту по предлогу секције и одобрењу Главног оцбора. На подручју управе града Београда образују се среска друштва по школским срезовима“. Члан 28 став 2 тачка г гласи: „Делегати среских друштава бирају се по следећој сразмери: Друштва која имају више од 50 чланова шаљу уз претседника на сваких даљих 50 чланова још по једног делегата. Ако је остатак 25 или више од 25 рачуна се као пуни број 50.“ — Став 3 тачка в гласи: „Друштва која припадају секцијама са више од 1500 чланова шаљу делегате на бановинску скупштину по сразмери из става 2. Друштва која припадају секцијама са мање од 1500 чланова шаљу на бановинске скупштине претседника, а ако таква друштва имају више од 30 чланова шаљу на сваких даљих 30 чланова по једног делегата. Ако је остатак 15 или више од 15 рачуна се као пуни број 30. Секција за град Београд бира уз претседника за сваких 20 чланова по једног делегата. Остатак од 10 или више од 10 рачуна се као пуни број 20. Секцијске управе могу сазвати све претседнике среских друштава, управни и надзорни одбор на изванредне савете (већа) у информативној сврси ради решавања хитних и неодложних питања у колико их редовне скупштине овласте“.

Ликвидација београдског учитељског друштва. — На дан 22 октобра о. г. обављена је ликвидациона скупштина Београдског учитељског друштва. То је учињено на основу нових правила Учитељског удружења. Претседник ликвидационе скупштине дотадашњи претседник Београдског учитељског друштва г. Живојин Савић, управитељ основне школе „Краља Петра“, отворио је скупштину и предложио да се упути поздравни телеграм Њ. В. Краљу што је скупштина одушевљено прихватила. Затим је предложио да се упуте поздравни телеграми Претседнику Министарског савета г. Петру Живковићу, Министру просвете г. Божи Максимовићу и Претседнику Београдске општине г. Милану Нешићу, што је скупштина такође једногласно примила поздрављајући их. Онда се прешло на дневни ред. Сви прочитани извештаји су примљени, донесена је одлука о имовини Београдског друштва и управи издата разрешница, Тиме је скупштина и завршена.

Како на подручју Управе града Београда има четири школска среза то се у смислу члана 2 нових правила Југословенског учитељског удружења на овој територији оснивају четири среска учитељска друштва. Ова су среска учитељска. друштва формирана од 27—30 октобра т. г. За претседника Учитељског друштва 1 школског среза изабран је г. Драгомир Остојић, учитељ београдске основне школе на Смедеревском Ђерму, П школског среза г. Станко Станојевић, учитељ београдске школе на Вождовцу, 11 школског среза г. Манојло Делић, управитељ основне школе у Земуну и ТУ школског среза г. Радивој Петровић, учитељ у Панчеву.