Učitelj

Хроника 289

Нова вграда Техничког факултета у Београду. — 17 октобра 0. г. освећена је нова зграда Техничког факултета у Београду. о свршеном освећењу, коме су присуствовали изасланик Њ. В. Краља и многе друге велике личности, ректор Универзитета г. Влада Митровић, одржао је говор о значају технике уопште, а посебно техничког факултета за нашу земљу. На крају говора г. Митровић је захвалио Њ. В. Краљу, коме припада заслуга што је зграда факултета завршена, и осталим чиниоцима који су омогућили подизање ове лепе зграде. Потом је говорио декан Техничког факултета г. Кирило Савић. Он је говорио о значају техничког факултета и важности технике за човечанство, изнео њен однос према људској активности и према другим гранама науке. Нова зграда Техничког факултета је до сада највећа зграда у Београду. Захвата 8600 квадратних метара. На зидање је утрошено 40 милиона динара, завршена је за пет година.

Семинари у Учитељским школама. — Да би се код ученика учитељских школа развила саморадња, систематисало, заокруглило и учврстило знање из најглавнијих предмета у заједничком раду са наставницима, то је г. Министар просвете одлучио да се у учитељским школама заведу обавезни часови семинарских радова.

Немачка Учитељска школа у Вел. Бечкереку. — На молбу наших грађана немачке народности отворена је у Вел. Бечкереку немачка Учитељска школа. Приликом свечаног отварања ове школе 1 октобра о. г., г. Јосип Тајбел, директор исте, одржао је говор у коме се захвалио Њ. В. Краљу, Претседнику Министарског савета г. Петру Живковићу и Министру просвете г. Божи Максимовићу, што је у Вел. Бечкереку отворена немачка Учитељска школа. Било је још неколико говора као манифестације захвалности, заједничког рада и зближења између народних мањина и већине у нашој држави. У име ученица говорила је Вилма Лотка, која је у своме говору обећала да ће ђаци ваљано радити и спремати се за свој позив.

Школски музеј у Призрену. — Почетком ове школске године основан је у Призрену школски музеј. Исти је основан иницијативом г. Живојина Трифу“ новића, учитеља у Призрену и нашег вредног сарадника, који је уједно и његов. руковалац.

Музеј је смештен у зграду основне школе „Младена Угаревића“, а својина је основне школе и Призренског учитељског друштва.

Сви предмети и сва наставна средства сређени су по наставним предметима, те ће целокупан материјал корисно послужити као допуна очигледности правилном схватању предмета.

На припремању музеја радило се годину дана, те музеј обилује знатним бројем предмета.

Директор Жен. учитељске школе у Н. Саду. — Указом Његовог Величанства Краља, на предлог г. Министра просвете, а у сагласности са г. Претседником Министарског савета, постављен је у Женској учитељској школи у Новом Саду, за директора 3 групе 2 степена г. др. Војислав Р. Младеновић, инспектор Министарства просвете, исте групе.

Међународни конгрес за средњешколску наставу. — – Наставничка. удружења разних земаља, окупљена у једно коло, одржала су од 16—24 јула 0. г. свој тринаести редовни конгрес у Паризу. Поред многих других држава на овом конгресу било је заступљено и Југословенско професорско друштво, чији су делегати били: г.г. Милорад Ђерић, Павле Брежник, Милан С. Недић и Радоје Л..