Učitelj

526 Ђорђе С. Којић

тарије које су почели заводити у својој школи и тражили су од деце знање, а не способност да схвате нешто ново и да сама стекну потребна знања. Једном речи: оцењивали су дечју меморију, а не способност мишљења и самосталног рада.

Зато се бојимо да нова метода цртања не нађе довољног разумевања међу самим школским надзорницима, који су престали радити са школском децом. Код инспекција школа они не смеју гледати на то да ли су дечје цртанке чисте као нове и укочене, него морају оценити колико су деца успела да цртањем изразе оно што осећају и што су замислила.

Најбоље би било кад би школски надзорници сваку нову ствар сами опробали у основним школама онога места где станују. Тек кад би се уверили да је нека нова ствар добра, онда би могли сазвати све учитеље свога краја, показати им нови начин рада и захтевати да и они тако раде.

У већини великих културних држава постоје две врсте школских надзорника. Једни су само за административне послове и зову се административни инспектори. Други инспицирају само наставни рад, па их зову у Италији дидактички инспектори. Јасно је да ови последњи могу да се сасвим предаду и посвете педагошком раду. Тек они могу бити прави расадници свега што је ново и напредно у васпитању.

ж

Износећи ову методу цртања пред наше учитеље, бићемо 0особито срећни ако некоје од њих заинтересујемо и ако и они изнесу овде резултате до којих су дошли радећи по тој методи. Само тако ћемо доћи до нечега што одговара нашим приликама и нашој народној школи.

Правило тројно од Ђорђа С. Којића

Познато је да постоје две врсте рачуна правила тројног: просто правило тројно и сложено правило тројно. У основној школи учи се просто правило тројно. Зато ћемо овде изнети о њему неколико нужних напомена.

У једном педагошком листу који је до скора излазио, изашла су прошле и крајем претпрошле шк. године два предавања о правилу тројном, у којима су се промакле две крупне погрешке. Сматрам да исте не треба да остану неисправљене код оних који су ова предавања читали.

Један од писаца у поменутом листу написао је дефиницију

правила тројног овако: „Правило тројно је рачун у коме се задају по 3 броја“.