Učitelj

Правило тројно ба

Истина је да се у сваком простом правилу тројном задају по 3 броја, али није сваки рачун са 3 броја просто правило тројно.

Може бити рачуна са 3 броја, а нису правило тројно. Сваки сложени задатак има најмање 3 броја, а није правило тројно.

Зато постоји друга боља и једино тачна дефиниција правила тројног, из које се лепо види да је то особита врста рачунских задатака, која се јасно разликује од обичног сложеног задатка.

Та боља дефиниција је ова: У сваком задатку множења за 1 се казује, (на пр. 1 мет. платна стаје 12 дин., пошто су 7 метара»), а у дељењу за 1 се тражи, (на пр. 8 кг. кафе 400 дин., пошто је 1 кг.2). Напротив, у правилу Тројном за 1 се не задаје, нити се тражи; већ множина се задаје, а множина се и тражи. На пр. 8 кг. јаубука стаје 40 дин. пошто су 12 кг. тих јабука»

Овде се 1 кг. нигде не спомиње. Нити се он задаје нити тражи, већ множина (5 кг.) задаје се, а множина (8 кг.) се и тражи.

Радећи овакве рачуне деца за кратко време запазе ову карактеристичну особину правила тројног, и одмах их познају, чим их чују. И кад се запитају: Чиме се правило тројно одликује од других рачуна, одмах ће вам рећи: Одликује се тиме, што се у задацима правила тројног једнина (за 1) не задаје и не тражи, већ множина се задаје, а множина се и тражи.

Као што је познато, правило тројно решава се на два начина: сразмером или свођењем на јединицу. У основној школи учи се свођењем на јединицу. Зато, кад се почне обрада ових задатака мора се прво израчунати за 1 онога што се тражи у задатку. Зато, у предњем задатку, каже се: Да би нашли пошто су 12 кг. јабука морамо прво наћи колико стаје 1 кг. па онда 12 кг.

Овако давање појма о правилу тројном, и овакву дефиницију правила тројног, одобрили су референти и Просветни савет у мојој Рачуници за ЈУ разред.

Толико о појму и дефиницији правила тројног, а сад да пређемо на ону другу погрешку у штампаном предавању.

Други један писац, пишући своје предавање о обрнутом правилу тројном у том истом листу каже како код простог правила тројног прво делимо, па после множимо а код обрнутог правила тројног обрнуто, прво множимо, па после делимо. И да се оно зато зове обрнуто правило тројно.

Ово је из основа погрешно. Погрешка је у томе што се она врста задатака која стоји у управној сразмери, зове просто правило, а ови други задаци, који стоје у обрнутој сразмери називају

се обрнуто правило тројно, међутим и ово је просто правило тројно.