Učitelj

640 Хроника

»О некојим одликама борбе против хладноће“. У својој беседи г. Ђаја је прво изнео примере невероватне отпорности неких животиња према ниским температурама. Годуб тако, издржи више од једног сата на температури од — 50 степена. Друго питање у г. Ђајиној беседи било је: да ли је добро поштедети организам борбе против хладноће» Треће питање је физиолошки смисао сталне температуре тела. Пошто је још изнео претпоставку како су се хладнокрвни организми претворили у топлокрвне, г. Ђаја је говорио и о утицају климе на цивилизацију и о томе да ли ће се икада развити каква висока цивилизација У тропским пределима, где се данас води борба између инсеката и човека. После говора г. Ђаје претседник Академије наука г. др. Богдан Гавриловић прогласио га је за правога члана Академије.

Смрт Аристида Бријана. 7 марта о. г. преминуо је у Паризу велики француски државник, бивши претседник француске владе Аристид Бријан у 70 години живота. Име Аристида Бријана познато је у целом свету као име човека који је неуморно радио на миру у свету као општем добру за читаво човечанство. До сада се нико није заузимао за светски мир више него Бријан. Он је био творац и оличење идеје мира. Пријатељи светског мира морају дубоко зажалити за његовим нестанком. Колико је Бријан уважаван у свету и по овој својој великој особини види се и по томе, што су приликом његове смрти у Париз упућена саучешћа из целог света и што су их послади и владари и претставници држава целога света. М учитељи целога света морају жалити смрт овога великога човека и поборника мира, јер и сами радећи у том правцу знају, да би се благодати светског мира највише опазиле на пољу народне просвете и учитељског рада.

Универзитет у Нансиу. _ Управа Универзитета у Нансиу, послала је редакцији „Учитеља“, у циљу олакшавања духовних и културних веза између обеју земаља писмо ради обавештења о формацији Универзитета. На тамошњем Универзитету постоји: Правни факултет (отсек за политичке науке и трговину), Медицински (зубно лекарство, хидрологија и физичко васпитање), Научни (са техничким отсецима) и Фармакопеја (оспособљавање за микробиологију). Технички отсеци омогућавају инжињерску диплому регистровану у Мин. просвете. Универзитет се налази у парку Мопђоја. Има свој ресторан, групу студената католика, Дом студената, удружење студенткиња католикиња и пансион за студенткиње у парку ЗапМојопфајпе. За стране студенте постоји специјална настава. Школска година траје од новембра до краја јуна. Везе са француским породицама обезбеђене под контролом нарочитог комитета. За сва обавештења обратити се а | Осе де Кепзејопешепћ де 7 Шатегаће, 18. Рјасе Сагпоћ.

Вуј. Петковић

Власник УРЕДНИК за Југословенско учитељско удружење ВУЈИЦА ПЕТКОВИЋ претседник

ДАМЊАН В. РАШИЋ

управитељ Основне школе „Престолонаследника Петра“ у Београду

учитељ у Београду Јагићева 5

За штампарију „Привредник“ Кнез Михаилова 3 Тел. 21.450. Жив. Благојевић, Кондина 10, Београд