Učitelj

Почетна настава читања и писања 691

он разбуди. Нарочито код наставе читања и писања. Колико муке и труда треба уложити док се оно мало, нејако дете не научи да чита и пише. МИ колико радости осети човек, кад види да је оно савладало све то.

У основној школи најважнији предмет свакако је матерњи језик. Наставом овог предмета деца се оспособљавају да правилно изражавају своје и туђе мисли. Велике тешкоће око савлађивања почетног читања и писања нагониле су школске раднике, да прибегавају разним средствима и начинима, ради отклањања тих тешкоћа.

Има пуно разних метода, које све имају за циљ што лакше савлађивање читања и писања. Да се не задржавамо на тим методама, већ да одмах пређемо на начине и средства којима сам се ја служила у своме раду.

Ради прегледности да поделимо целокупан рад на два дела: први припрема, други извођење.

Г Припрема а) Припрема за читање

У сваком почетку има великих тешкоћа. И увек се трудимо да их уколико можемо отклонимо. У сваком раду потребна је извесна припрема која чини да сам рад доцније боље схватимо. То важи и за ову припрему за читање. Самим овим ми смо се изразили за припрему — а има радника који сматрају да она није потребна.

Пре него што се уђе у праву наставу читања, потребно је извршити извесне припремне вежбе, које ће омогућити схватање онога што ће доћи у правој настави читања.

Чим се деца уведу у школски живот прелази се на те припремне радње. Од часа кад се отпочне ова припрема треба јој посветити највећу пажњу.

Кад смо оспособили дете да уме да разликује реч од предмета или слике, прелази се на најважнију радњу у овој припреми, на упознавање гласова као говорних елемената. Ова ће радња играти главну улогу у шчитавању.

Појам о гласу деца ће најлакше добити по методи нормалних гласова. Анализом дечјег искуства наставник ће видети да сва деца знају за поједине гласове који се производе у природи. Свако дете зна да кад лишће зашушти чује се ш ш, кад ветар дува

чује вв.

На основу ових природних гласова деца ће добити појам о гласу.

Има ли, Милане, у твојој башти које дрвог Шушти ли оно понекад» — Па шта ти чујеш кад оно шушти» — Јеси ли била, Ружо, на потокур — Је ли тихо тамо» — Чује ли се штог — Чује се ж, ж. Шта ради миш кад га ухвати мачка» — Како цичи» —-

44»