Učitelj

720 | Х роника

Извршног одбора, тако и Министарству просвете које је наставницима одобрило потребно отсуство.

Пензионисање г. Владе Симића. — Указом Њ. В. Краља на предлог господина Министра просвете, г. Влада Симић, школски надзорник за четврти школски срез у Београду, пензионисан је по својој молби. Г. Влада Симић био је дуго година учитељ, затим школски надзорник, па шеф Отсека за народно просвећивање у Мин. просвете и најпосле опет школски надзорник и на свима овим положајима одликовао се ретком савесношћу и љубављу према послу као и лепим тактом према свима који су с њим службено долазили у додир.

Певачки збор „Иван Филиповић“. — Загребачки учитељски певачки збор „Иван Филиповић“ посетио је 5 априла о. г. Београд и истог дана увече у дворани Коларчевог народног универзитета, под покровитељством Њ. В. Престолонаследника Петра, приредио концерат, на коме се лепом југословенском песмом уистину испољавало народно јединство. Концерат је отворен „Песмом учитељству“, коју је спевао претседник друштва г. ЈБЊудевит Крајачић, а компоновао и учитељству посветио г. Борис Папандопуло, композитор из Загреба и хоровођа овог збора. После „Песме учитељству“ ређале су се по програму разне „лепе песме све наших композитора. После сваке песме хор је одушевљено поздрављан. За време паузе, лепим патриотским речима поздравио је певаче претседник Југословенског учитељског удружења г. Дамњан Рашић и предао им „Ратни албум слика“ са посветом, на шта се претседник збора г. Крајачић лепим одговором захвалио. О вредности певања загребачког учитељског певачког збора „Мван Филиповић“ врло су се лепо изразили као критичари наши музичари гл. др. Милоје Милојевић, проф. Универзитета у Београду и Петар Кр«стић, професор и инспектор Уметничког одељења Мин. просвете.

Концерту је присуствовао и г. др. Драг. Којић, министар просвете. Сутрадан је Њ. В. Краљ примио чланове збора у аудијенцију.

Изучавање педагогике на страни. — Шеф Наставног отсека Мин. просвете "обавестио је Уредништво ради објаве, да наши учитељи, који желе да студирају педагогику на страни, могу исту студирати као редовни ученици на уни"верзитетима у Лајпцигу, Дрезди, Хамбургу, Јени и Бечу. У Јени се само претходно полаже известан допунски испит при упису. На свима се овим универзитетима може добити и степен доктора, само у Лајпцигу теза мора бити оцењена оценом 4 или 5, а у Дрезди су штедљиви у докторским дипломама како према кандидатима са учитељском школом, тако и са гимназијском матуром. Интересантво је да је учитељима допуштено студирање и на бечком Универзитету, где то раније није било могућно.

ћ Вуј. Петковић | Власник УРЕДНИК за Југословенско учитељско удружење претседник

В А ПЕТКОВИЋ Уз 6о ДВМЊАН В. РАШИЋ

учитељ у Београду 8 управитељ Основне школе чагинсва 5 „Престолонаследника Петра“ у Београду

За штампарију „Привредник“ Кнез Михаилова 3 Тел. 21.450. Жив. Благојевић, Кондина 10, Београд