Učitelj

Хроника 11>

Преглед за школу 'дорасле деце врши се по нарочитом списку, који саставља месни школски одбор на основу спискова које му је доставила управна општина. Месни школски одбор позива најдаље 5 дана пре заказаног дана за поновно калемљење родитеље или старатеље да упуте децу на преглед. Лекарском прегледу присуствује управитељ основне школе односно његов заменик: и један од родитеља или његов заменик или старатељ детета. Лекарски преглед деце мора бити завршен најкасније до 1 јула сваке године. Деца која се овом приликом ма из којих разлога не прегледају, прегледаће се накнадно, а најдаље у року од месец дана.

(Оне родитеље или старатеље који нису хтели довести своју децу на први или на накнадни преглед за упис у школу месни школски одбор је дужан. пријавити државној власти.

На основу лекарског прегледа не могу бити уписана у основну школу“ деца: са недовољним телесним развојем, то јест чија висина и тежина заостају далеко испод просечног; која због телесне неспособности не могу долазити у школу или не могу да седе у клупи; која не могу са успехом да прате наставу због дефекта чулних органа итд.

Дете се може ослободити уписа у први разред народне школе за годину“ дана на основу комисијског лекарског прегледа од два лекара. Један члан лекарске комисије мора бити школски лекар. Стално се може ослободити дете“ од наставе у народној школи само на основу комисијског лекарског прегледа од три лекара у школској поликлиници. Том приликом се утврђује да ли це: детету потребан неки завод за старање за недовољно развијену и дефектну децу. Спискови ослобођене деце шаљу се на преглед Министарству просвете, које може у споразуму са Министром социјалне политике и народног здравља предложити Банској управи поновни комисијски преглед. Против решења прегледа школске поликлинике дечји родитељи имају право жалбе преко надлежне Банске управе Министарству просвете. У том случају прегледаће дете комисијски два лекара и један наставник, које одреди Министарство просвете у споразуму са Министарством социјалне политике и народног здравља. Трошкове те комисије сноси жалилац.

Сваки школски надзорник шаље Банској управи најкасније до 1 августаутврђене спискове деце од свих месних школских одбора са укупним прегледом уписане и неуписане деце у школском срезу а Банске управе шаљу Министарству просвете најкасније до 15 августа утврђене спискове од свих орезова.

Предавање за учитеље. — 5 априла о. г., на скупу учитељица и учитеља. са подручја Управе града Београда и Срезова врачарског, земунског и панчевачког у Београду, одржали су предавања: г. др. Никола М. Поповић, професор Универзитета у Београду, О душевном животу у светлости савремене ПСИхопатологије и г. др. Боривоје Д. Милојевић, професор Универзитета у Београду, О. животној заједници. Оба ова предавања доносимо у целости у овој свесци. Иницијативу за држање истих дао је Извршни одбор југословенског учитељског удружења, а у намери да помоћу таквих предавања наших најистакнутијих радника доведе ове у везу са учитељима народних школа и да. учитељству и на тај начин учини науку приступачном. За извођење ових предавања припада захвалност како гл. професорима који су се одазвали молби: