Učitelj

190 Иван Кањух

установити у којој интелектуалној области дете заостаје.“) Росолимо је на основу испитивања више стотина нормалне и духовно заостале деце констатовао да нормална деца од 27 задатих тестова могу правилно да реше 21—27, дебилна 13—21, док имбецилна деца нису у стању да реше више од 12 тестова.

До сличних резултата је дошла помоћу ове методе и Софија Рабиновић.'7) Резултат њених испитивања је следећи: Нормална деца су од 27 задатака решила 23—27 (просечан број позитивно решених тестова износи 26,7); дебилна 15—98 (просечан број позитивних решења је 19) имбецилна 0—15 (средња висина решених задатака је 11). Осим тога она је, испитавајући овом методом нормалну и душевно дефектну децу од 8—12 година, установила да за нормалну децу у односу на тешкоћу решавања тестова постоји одређена скала старости: у колико је дете старије у толико лакше решава тестове. Међутим код дефектне деце та законитост између старости и тешкоће решавања задатака не постоји.

Метода профила је доскора служила искључиво за индивидуално испитивање душевних појава. Међутим у последње време Росолимо учинио ју је употребљивом и за колективно испитивање функција психомеханике. Росолимова колективна метода за испитивање психичких функција има две специјалне форме од којих прва служи за испитивање одраслих, а друга за испитивање деце.

Прва форма колективне методе у ствари није ништа друго: до прерада „парцијалног профила“, за циљеве испитивања у групама. „Скраћена варијанта профила, вели Росолимо, показала се као довољно употребљива за професионално одабирање, но недовољно брза да се за кратко време испита велики број лица. Ми смо се стога нашли побуђени, да ову методу прерадимо за истовремено испитивање већег броја индивидуа, које би се у неком већем лабораториуму могле тако сместити, да задрже оптички и акустички контакт са експериментатором. Ми смо наравно морали рачунати са знатним тешкоћама и били смо с тога принуђени, да тестове примењене при индивидуалном испитивању за сваки процес у одговарајућој мери мењамо“.“) По овој форми колективне методе, која — као што рекосмо — служи поглавито за испитивање психичких функција код одраслих, испитују се исти душевни процеси, који се испитују и по индивидуалној методи „парцијалног профила.“

Друга форма колективне методе, која служи за испитивање функција дечје душе, јесте прерада Росолимове „кратке индиви-

12) Боззошто, 21: ГтеШоепхришипр Фег 2игаскоеђНеђепеп. Епе Кшхе Методе. Тенасћи #аг апоејуапје Рзусћојорје Ва. 20 Мг 5/6 (1922).

13) борте Кађпоме, КезиНаје дег ехрептеше еп Опегзисћипо уоп Кпдегп пасћ Киттеп Мефћоде уоп Воззонто. 2е!зсћг. +. апа. Рзусћој. Ва. 13. (1918).

1) Боззошто, Паз рзусћојорзсће Ргон!, стр. 98.