Učitelj

Употреба боја у цртању 211

Овде ћемо се дотаћи употребе боја у цртању.

Цртање, као посебни наставни предмет, заступљено је са малим бројем часова. Али се зато може као принцип спроводити и у настави других предмета, као: земљопису, познавању природе, геометрији, матерњем језику и др.

Ма у ком облику употребили цртање, главно је да деца савладају технику и да њихова машта нађе изражаја. Но да би оно у старијим разредима, почев од 1 разреда, пошло новим путем тј. добило друкчији садржај од пређашњег цртања, препоручујемо употребу боја. Нацртани предмети и обојени бојама приближним боји у природи, претстављају за децу праву радост. Много осмехнуте деце видећемо над њиховим радовима кад их виде обојене и пластичне. Из те дечје радости буде се све интензивнији интереси за радом и деца никада неће злоупотребити час цртања и осећати досаду. Напротив, осећа ће привлачност и радост за такве часове, а већина ће се бавити цртањем и ван школског рада.

Деца воле природност. Предмети нацртани у контурама и не обојени отступају од природности, а то деца не воле, кад могу да своје цртеже приближе природи предмета. Зато деца најбоље изражавају своју машту у бојењу цртежа као и моћ одређивања и конбиновања боја, а то их храбри на бољи рад и цртање приближујући цртеж природи самог предмета. На пр. ако цртају јабуке, крушке, грожђе или др. у природним бојама, онда ће такви цртежи да потсећају на све доживљаје које су она преживела укушајући те плодове, док сама контура истих предмета неће потстрекавати њихове неразвијене мозгове на освежавање доживљаја. У илустрованим причама обојених цртежа деца виде низ догађаја и у стању су много више детаља дати него код необојених цртежа. Замазавши црном оловком све цртеже подједнако деца се не труде да расветле тачно догађаје и да разликују поједине предмете. На завршеним необојеним цртежима деца не надовезују причања и немају могућности да покажу своју особеност у приказивању боја које су запазили на предметима. Ово последње надокнађује се употребом боја. Краљевић Марко и његов Шарац развиће више разговора ако се нацртају у бојама. Децу ће више интересовати песме о Краљевићу Марку по бојеном цртању него по историји. Цртање тражи догађаје за илустровање и побуђује на читање.

Кад већ боје у цртању — обојени цртежи — развијају интерес за ову вештину, као и за друге предмете, онда употребу боја треба почети најдаље од Ш разреда. А какве ће се боје употребити то зависи од места и материјалних прилика. Свакако боље и скупље бојице изискују већи труд и дају боље резултате. Али у случају недостатка повољно ће решити ово питање и употреба боја у пастелама. Цртежи су мање грајни од последних, али ће деца опет доћи до изражаја. Ми ћемо им скренути пажњу на руковање да не сме бити пренатрпаности у бојењу, јер се отступа од природе ствари и догађаја.