Učitelj

218 Тихомир Н. Костић

везиеииненечинаилсенРе рата нвииниеле виле ср тенис Еј

ПЕДАГОШКО-ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД

Друштво народа у стварању интернационалног мира

Весџе! редадо ие—Педагошки преглед издаје Секретаријат Друштва народа у Женеви

од Тихомира Н. Костића, учитеља у Београду

Има скоро девет година како је Друштво народа први пут донело одлуку, да се стара о настави која би се изводила пред школском омладином у циљу познавања Друштва народа; а шест година како је зато одређен и нарочити Комитет експерата, да ово питање дубоко проучи и о њему поднесе исцрпан извештај.

И сама одлука Друштва народа да проучи ово питање похвална је, јер и поред свих несрећа што их стварају ратови, ниједан народ не дође на мисао: да наставом покуша борбу противу тежња које фаворизирају рат.

Јасно је свакоме да се судбина сутрашњице налази у рукама данашње омладине. Али је истина и то, да акција њена и правац њенога делања у зрелим годинама, зависи на првом месту од утицаја, који на њу дејствују у доба младости. Зато ко жели да измени будућност и да човечанству припреми боље и срећније дане мира и просперитета, тај мора свим силама радити, да у душу „омладине унесе што више интернационалног разумевања и интернационалне оријентације.

Главне интенције Друштва народа изнесене су у резолуцији из 1923 г. и те су:

„Фамилијаризирати омладину света са радом и принципима Друштва народа. Навикнути младе генерације да гледају интернационалну кооперацију као нормалну методу рада у пословима света“.

Ди би се постигао овај циљ резолуција наглашава ове идеје:

Потребно је заитересовати младе генерације током послова тј. навићи их да разумевају савремене догађаје који се одигравају. Једном речју: важо је да знају савремену историју света.

Савремени догађаји света морају бити истакнути напред. Национална је историја једним великим делом потчињена универзалној под условима како данас делују у свима деловима света.

Друштво човечје основано је на кооперацији. Груписање његово, започето породицом, одржава се благодарећи само кооперацији његових чланова.

Омладина која се навикне да води рачуна о напорима кооперације, која се обавља у непосредној близини његовој, биће «способна да то знање и прошири на цео свет. Цео савремени свет чине солидарни елементи једних према другима. То није једна те-