Učitelj

Књижевни преглед 228

Б) Страна књижевност

Кеђеп ипа Егдећипг !п Реза[о222в и! 21 Непеп. Масћ Впејеп, Тасебћсћега и. Вепсћеп уоп 5ећШеги, Гећгегп ипа Везисћегта уоп дг. АШед Хапдег, Мепаг Н. К. Зацепапдег 4 Со, Аагац. 1952, 5. 213.

Песталоцијеве идеје о васпитању, његов живот и рад били су и досад предмет многих истраживања и расправа, јер дубина тих идеја и обилатост његовог плодног живота претстављају неисцрпни извор за обраду. Нарочито је у новије време интерес за Песталоција порастао и проширио се тако да нам његова педагогика данас изгледа много ближа и савременија него икад досад. И најистакнутији педагози данашњице марљиво прибирају грађу из пространог поља Песталоцијеве делатности, да би је употребили за израду својих модерних џчедагошких погледа.

При целокупном том обилном и живахном искоришћавању Песталоција долазе у питање поглавито његови списи, његова књижевна дела. Шта је пак Песталоције у току свога дугога, пожртвовањем и недостижном љубави прожетог рада успео да оствари практично у својим заводима, зна се само недовољно и непоуздано. Обично се преко те стране његове делатности прелази с напоменама да је Песталоције у практичном раду био врло неумешан, неодређен, недоследан и тому слично.

Међутим, зна се да су Песталоција учинили славним његови заводи у Бургдорфу и Ивердону.“) Покрет који је Песталоције на педагошком пољу изазвао у Бургдорфу порастао је у Ивердону толико да је захватио целу Европу. „Ниједан институт ни пре ни после тога није могао на сличан начин да постане среди ште педагошког интересовања Европе као Песталоцијев институт у Ивердону“, вели писац. С правом, јер је из Ивердона пошао онај нови педагошки талас који је још онда захватио Немачку, Француску, Шпанију, Италију и Енглеску а утицај му се могао пратити и до Петрограда, Ердеља и Америке, да би потом у току једног столећа захватио цео културан свет. Сав Песталоцијев утицај на практични школски живот потиче из његовог ивердонског завода и учитељске школе која је била поред њега.

А шта знамо о заводу у Ивердонуг Шта је Песталоције од својих идеја успео у ствари да приведе у дело — пита се писац и вели да су одговори врло скромни. Личност Песталоцијева је такође сликана и тумачена само из његових књига. Али какву су слику о њему имали његови савременици, његови ученици, учитељи и посетиоцир Зашто је после цветања ивердонског завода тако брзо дошла његова пропастг Је ли Песталоције имао право

#) Уџегдоп се на немчком зове Њепјеп, и тај је израз употребљен у натпису ове књиге и иначе у њој. Ми задржавамо француски назив.