Učitelj

Хроника ТЕО

Г. Јован Удицки, школски надзорник у Сремској Митровици, подухватио се да нам преко „Библиотеке дечјег позоришта“ да разне саставе подесне за школске прославе и приредбе. На тај начин у многоме је олакшао рад наставницима око извођења школских свечаности, који су се увек патили око тога шта да припреме са децом а да буде лепо и савремено. До сада је г. Удицки издао таквих већ 8 свезака које наставници основних школа треба

да набаве за рад са својим ученицима. Могу се набавити преко сваке књижаре.

Јужна стража, омладински часопис. Уредник Иван Кањух, Битољ, 19838 г.

Сарадник „Учитеља,“ г. Иван Кањух, професор у Битољу, који је нашим читаоцима познат по особито лепим чланцима из психологије, објављеним у „Учитељу,“ покренуо је у Битољу омладински часопис Јужну стражу. Лист излази једанпут месечно. Годишња претплата је 20 динара, која се шаље Месном средишту Савеза трезвене младежи, Битољ, а рукописи уреднику „Јужне страже“, Битољ.

Вуј. Петковић

ХРОНИКА —

Седница Главног одбора. — 19 и 20 априла о. г. одржана је седница Главног одбора Југословенског учитељског удружења у Београду. На истој је претседник Главног одбора, г. Дамњан Рашић, поднео извештај о раду Извршног одбора. Затим су претседници бановинских секција поднели извештаје о раду управа својих секција. По саслушању свих ових извештаја, Главни је о:бор донео резолуцију свих важних питања ради молбе господину Министру просвете, да их реши у корист школе и учитељства, и ради обавештења учитељске јавности. Међу овим питањима истакнута су као најважнија: питање о издржавању школа, питање о школском надзору и питање о учитељској сталности у месту службовања. На седници је још припремљен и предлог учитељској скупштини за измену Правила Југословенског учитељског удружења. Као најглавнија тачка у овом предлогу је начин бирања нове управе по листама ако се не дође до избора акламацијом. Сем тога израђен је и Правилник о Суду части.

Одликовање г. Радише Стефановића. — Њ. В. Краљ на предлог господина Министра просвете одликовао је орденом Југословенске круне петог степена г. Ралишу Стефановића, управитеља Вежбаонице Женске учитељске школе у Београду и члана Извршног одбора Југословенског учитељског удружења, за његов рад на просветном пољу.

Молба народним учитељима. — Уредништво „Учитеља“ добило је од Управе Друштва југословенских библиотекара у Београду, под насловом „Молба народним учитељима“, писмо наредне садржине, да га објави у „Учитељу“:

„Друштво југословенских библиотекара моли народне учитеље да помогну да се изведе један значајан просветни задатак. Друштво библиотекара је, наиме, поставило себи, поред других, и тај просветни задатак да изведе допис свих, и најмањих јавних, библиошека у нашој држави и преглед њиховог стања. Ван сваке сумње стоји да број прочитаних књига као и број библиотека у земљи јесу једно од важних мерила просветног стања једне земље. Према томе, тачна статистика броја књига и врсте прочитаних књига даће нам потребну и значајну кул-