Učitelj

Ручни рад у основној школи 753

Њега ми не смемо да ставимо у однос према учитељу као „надзорника“, као баука, него као сарадника за постизавање заједничког циља. Морамо га довести у везу и са педагогиком као науком и као практичним радом, у везу према детету, према народу... Ваља га поставити у сам рад и повезати га нитима на све стране, за све оно што се тиче школског живота. Ваља обрачунати са „надзором“, статиком и остварити просветну динамику.

Надзорник мора да оствари радну заједницу са свим својим учитељима и свим факторима који утичу на живот школе. Ваља створити један просветни организам, где ће све складно заједнички радити. Ако постоји та органска веза у школском животу, нарочито између надзорника и учитеља, онда је и појам надзор и појам инструкција укључен, односно и називи су неадекватни. Где почиње жива сарадња ту је међусобни надзор и међусобна инструкција, иначе организам не функционише и то се одмах види.

Значи: дати просветном животу који постоји извесну бољу организацију, него што је данашња, створити прави организам, а све у сврху сталног, беспрекидног унапређивања школског живота.

Из овога свега је и то јасно да надзорник мора да има јаку спрему, много иницијативе, више слободе, сталности, мање администрације итд. Једино се тако рад неће шаблонизирати, што води до умртвљења.

Ручни рад у основној школи

од Адама А. Тодоровића, учитеља у Ракинцу

Готово сви се педагози, како. практичари тако и теоретичари, слажу у томе, да је ручни рад од велике важности у васпитању. То је несумњиво тачно. Самим наставним програмом предвиђен је ручни рад извесним бројем часова. То је навело и многе наставнике те су ручни рад унели у своје распореде часова одвојено, без икакве везе са другим наставним предметима обично после подне и то најчешће суботом. Код тих је наставника ручни рад обавезан као и други наставни предмети и деца морају израђивати све оно што програм налаже. За њих је, дакле, ручни рад наставни предмет.

Други су пак идентификовали ручни рад са радном школом и израђујући разне предмете од различитог материјала сматрају да су потпуно ушли у идеју школе рада и да активно по њој раде. Чак неки иду тако далеко да су у школи створили читаве радионице, а понеки израђују разне предмете и за продају. Тако су од школе направили заводе за изучавање заната, а од ђака шегрте и калфе. Учитељ је овде нека врста мајстора.

Учитељ 48