Učitelj

Нове књиге И ЛИСТОВИ 789

дагогике новога правца, све што имамо то су одломци; др. Младеновић ради сада такву једну педагогику која ће нашим практичарима отворити улаз у савремено стање педагошке науке и омогућити да се види у каквом односу стоје према њој досадашња наша педагошка теорија и педагошки рад. Из те своје Педагогике г. Младеновић је до сада објавио одељак о васпитном циљу („Учитељ“ за фебруар 1933) и сада у књижици чији смо наслов напред истакли одељак о општим педагошким принципима, прештампан из „Учитеља“ за мај о. г.

Др. Бранислав Петронијевић: Основи логике, Формална логика и Општа методологија. Пишчево издање. Београд, ШУВО ЈГ. Цена 100 динара.

Господин Министар просвете, одлуком својом П.бр. 19752 од 18 маја о. г. усвојио је мишљење Главног просветног савета С.бр. 1123 од 1982 г. са 1950 редовног састанка од 21 маја 0. Г. да се ова књига може препоручити за све школске књижнице. Иста се може наручити код писца као и у свакој књижарници.

Министарство просвете: Средњошколска терминологија И номенклатура. Београд, 1982 год.

У нашој пространој држави још и данас влада у Ђачким уџбеницима и помоћним стручним књигама различита терминологија и номенклатура. По себи се разуме, да је то за наставу врло незгодно. Да би се ова незгода отклонила, Министарство просвете је образовало комисију стручњака, са задатком да из" ради научну терминологију и номенклатуру која би била општа а на првом месту за примену у средњошколској настави. Досад је израђена граматичка терминологија и зоолошка терминологија и номенклатура у засебним књигама. Издала их је Државна штампарија у Београду, а могу се добити преко сваке књижаре.

Миленко Видовић: Кључеви свјетске кризе. Сарајево, 1983 тод. Цена 10 динара.

Прво дело у нашој литератури, које генетички улази у ду боке проблеме савременог света и живота све до корена светске кризе, јесте дело г. Миленка Видовића под горњим насловом. Дело обухвата све области живота: религију, филозофију, педагогију, литературу, право, историју и уопште све културне компоненте, помоћу којих је писац аналитички рашчланио суштину културног развоја човечанства и поставио диагнозу европске болести као и начин како да се свет избави тешких социјалних, економских и културних невоља. Дело је подељено на пет поглавља са 64 поднаслова. Може се наручити код Библиотеке „Узгајатељ“, Сарајево, Краља Александра 53.

Ст. Станојевић: Немања. Издавачка књижарница Геце Кона, Београд, 1933 год.

У овој књизи прештампаној из „Годишњице“ ХШ, излаже се живот и рад Стевана Немање. Поред важних и занимљивих података којима књига обилује важно је место на стр. 29, где