Učitelj

Нове књиге И ЛИСТОВИ 791

је предмет узет из школског живота, чини леп прилог нашој књижевности. То је израз снаге и величине успомена, а њено главно обележје истинитост и искреност. Читаоце ће лепо потсетити на њихово детињство и ђаковање.

Михаило М. Вељић: Приповетке с југа, књига прва. Скопље, 1933 год. Цена 15 динара.

Кад читамо ову књигу приповедака које је написао г. Михаило М. Вељић, учитељ у Велесу, као да читамо какве приповетке са далеког Истока: уносе нас у царство маште и чини нам се као да су догађаји и лица који их изводе ту пред нама. Освајају читаоца као каква поезија и не дају му да их лако остави. Вредно је читати их после заморног рада као лаку лектиру за одмор и задовољство.

Периша Г. Богдановић: Сребрна свирала, песме за децу. Издање Књижарнице „Рајковић“, Београд, 1983 год.

Г. Периша Богдановић с вољом и са успехом ради на дечјој поезији. Досад нам је дао неколико збирки лепих дечјих песама. И ова његова нова збирка „Сребрна свирала“ пружа нам знатан број дечјих песама које су као и оне раније сликовите и живописне, те их деца могу лако читати и памтити. Књига је лепо илустрована. Подесна је за поклон ученицима о видовданској свечаности.

Југословенске народне новине, лист за народно просвећивање. Власник и уредник др. Марко Крстић, директор Мушке учитељске школе у Београду, Булевар ослобођења бр. 10.

Трећа је година како излази овај лепо уређивани лист за народно просвећивање, који како својом садржином тако и техничком опремом заслужује пажњу свих оних који се интересују напретком нашега народа. Г. Крстић је као уредник успео да у своме листу пружи својим читаоцима оно, што њима треба и што их мора интересовати. Лист излази месечно. Годишња претплата је 40 динара и шаље се уреднику. Учитељи који такође раде на народном просвећивању, треба да помогну овај лист препоруком и прикупљањем претплате.

Златна књига, издање Књижарнице Геце Кона, под уредништвом Ж. Вукадиновића. Београд.

„Златна књига“ је серија дечјих књига, у којој је до сада штампано 30 разних књига. Ове књиге пружају врло лепу литературу намењену ђацима основних школа и нижих разреда гимназије. Садржина њихова је јасна и лака и увек богато илустрована. „Златна књига“ је врло згодна за поклон ученицима о празницима и на завршетку школске године. Добија се у Књижарници Геце Кона у Београду.

Вуј. Петковић