Učitelj

386 Др. Јован Искруљев

на матурско уверење, 125 тошишт паша.) — У романским земљама, узимамо за пример Француску, бакалореа (рассајаштбађ) је матурски испит који се полаже на университету и у градовима које одређује Министар просвете“) У употреби је онде лиценцијат, Псепсе, и докторат, достога!. >) Магистарски назив је у Француској ишчезао потпуно. У Паризу, на Сорбони, не употребљава се он ни на Фармацентском факултету.ло) — У земљама англосаксонским (Енглеска, Америчка унија, енглески доминиони и колоније) и у онима које стоје под културним дејством Енглеске и Америчке уније (Јапан, Кина), задржан је бакалауреат (Васћејог), магистеријум (Мазјег) и докторат (Ростог).

У Англосаксонаца, бакалореа није оспособљење абитуријената средњешколских. Онде је тај назив, В. А ВиЊЉеН (бепега] апа Нопошг Пертее) академски степен, први по реду. Он одговара нашем дипломском испиту. Он је у хијерархији англосаксонских университета нижи академски степен. Виши су степени университетски, мастерски и докторски. Кандидати за нижи академски степен зову се у Америчкој унији неградуирци (Опдег-ртадца!е5). По овом систему, подељен је и сам факултет на: Џпдегетадџа!е Рамајоп и Огадиаје рузјоп.5!) Овај последњи Римоп зове се у некојих университета (Нагуага,5а) Ме Уотк Џлуегаћу,58) Отадцаје 5сћоој, Факултет за градуирце.

Наши университети стоје под дејством германских университета; у нас је, као и у Немаца, један академски степен, Магистеријум је задржан за фармаценте (Мг. рћ.).

Откуда у англосаксонских университета назива: о! Ап5, ој Зајепсе, ој РЕПозорћу, 01 ГЛегашге»г У нас, за хуманистичке (либералне, језикословно-историјске) и за праве (математске и природне) науке постоји један факултет, филозофски. По њему се добива академски назив „доктор филозофије“, полагали испит ма из које научне дисциплине која се предаје на том факултету. Зашто се у наси у университета који стоје

4) Е. Рр. Репу, Пје Атепкашзсће Опуег5на; В. 5. Тецбпег, Гејр:а 1908; стр. 61.

48) Ргостапипе дез ехатепз ди Бассајаигва! де 1' епзејопетеп! зесопдате; Рапз, Ибгапе УМифег стр. 3.

49) Види: а) Ргоггаште де 1а Нсепсе е5 Тебе еј ди досгога! е5 Је ез; Рал5, Шбгаше Ушбег;

6) Ргосгаште (де 1а ПНсепсе 65 5аепсез ећ ди аФосјогај е5 зсјепсе5; Рап5, Пбгаше Мшбег. ;

50) Џимега 6 де Рапз, Муге! де Г Ешфатш Рапз, 1927—28; стр. 144

5) Тће Ја ше ој 1п1, Ед., ор. с; стр. 1—17.

52) Нагуага Џшуегзну Сагајорше, Сгадцаје 5сћоо! об Агћ5 апа 5ајепсе5,. Риђ!. ђу ће Џптуегзну, Сатђидре, Маззасћизена, 1924; стр. 681—706.

5) Меу Хогк Џтуегану ВиПенп, Фгадцаје 5сћоој, 1923—'-1924.