Učitelj

472 Страна књижевност

Ловрак је без сумње, један од најплоднијих и најталентованијих дамаћих омладинских писаца, један између оних који кидају с досадањом традицијом у начину обраде и избору тема омладинске књиге. Остајући вјеран својем програму, Ловрак из својих прича избацује чаробњаке, виле, вјештице и разна друга фантастична лица, која разорно дјелују на дјечју психу. — Својим дјечјим романима Ловрак доказује да добро познаје дјечју психу и дјечји живат. Као добар познавалац дјечје психе, добро познаје и дјечју ситну амбицију и чежњу да активно судјелују у неком корисном и озбиљном раду, којим желе истакнути да су у стању такмичити се с одраслима. Те њихове амбиције — скоро увијек — омаловажују старији, родитељи, па чак и учитељи, умјесто да их култивишу и дају дјеци потстрека за даљњи развитак тих њихових амбиција.

У роману „Перо Квржица“ приказује како дјеца на скривеним мјестима дају одушке својој активности ако она није могла доћи до изражаја у школи или родитељском дому. Том својом чежњом за активним корисним радом толико су опојена, да с лакоћом поднашају грубо батинања родитеља. који их обијеђују због тобожње скитње.

Тим романом је Ловрак хтио показати што би дјеца била у стању урадити када би одрасли знали поштивати њихову стваралачку енергију и знали је упутити једним позитивним правцем.

У другој књизи, („Деца Великог Села“), приказао је Ловрек како дјечија активност долази до јаког изражаја када је ослобођена оне неразумне скучености у коју их је сапео неразуман родитељски одгој.

Књиге Ловракове нијесу одгојне и поучне само за дјецу, него н за одрасле. Када читамо другу књигу, нама учитељима садржај њен изгледа као нека одлична обрађена тема с насловом: „Снага задруге и задругарског рада“. Као нека методичка упута како ћемо на живахан и занимив начин по свим принципима савремене дидактисе обрадити ту тему и резултат до којих бисмо дошли таковнм радом. Ради тога би било потребно да обје књиге прочита сваки наш учитељ а ако не ради чега другог, а оно бар ради тога да се упозна с успјехом кога је у нашој дјечјој литератури постигао један наш друг, учитељ.

Дјеца су с ванредним одушевљењем дочекала обје књиге.

Виктор Цитан

В) Страна књижевност.

Вацлав Пипхода: Глобална метода. Издања Орбиса у Прагу. Цена 12 круна чехословачких. (Поручује се на адресу: Накладателстви „Орбис“—Праг ХЛ—Фошова 62).