Učitelj

512 Пгар. Бокоугс

вилну аперцепцију, што јасно показује, да је један од главних услова за правилно читање правилност и потпуност оптичких престава слова,

Најзад треба имати на уму, да правилно и сигурно читање зависи и од чврстине и сигурности репродукованих веза између оптичких и акустичких слика на једној страни и између акустичких слика и значења на другој страни. Та веза мора бити, али пре свега правилним поступцима остварена.

Свака метода, која не води рачуна о наведеним условима, под којима процес читања постаје целисходан и сигуран, је недовољна, а она метода која ове услове намерно избегава, у свом основу је рђава. Најзад једну примедбу на питање, како треба предавати почетно читање» Мој одговор ће бити кратак: требало би предавати тако, како то захтевају психолошке основе читања. Зидатак психологије пак није утврђивати исправна методска правила елементарног читања. То је ствар експерименталне педагогике, која би требала више да води рачуна о психолошким гледиштима него што је то досад било.

(Превео М. В. Матић) Рг. М. Ростохар

Раатет зазбам! и озпоупој зкоћ.

Рогпаја је зјуаг да је озпоупа ршатепоз! једап од пајђ|«ијућ ејетепаја сија ођгагоуапја и пагодпој зкон. Ко, ројаш рзтепозћ упо зе гаНећо дЧеНп5е. За ојеф ја побајепе ртакзе разтепоз! је зато једпа зтомпа, Који педоуојпо даје БиКуагзка пазјауа 1 Која зе Кгог зјапје гагтеде уПо ромг5по 1 зато игатедпо гмоф. Ода : ма то да је Куаше! раатепозн пазћ пајатћ чјојеа, розтабап Кгог рпшти 5заугетепе редасог ке, меота зјаб. Јег да | зе розноја разшепозј и ргауот 55 теб, пеорћодпо је да зуаки пазјамшк и гташсата ториспозн озрозоћ! зуоје мазрпашке, да ргау по рогпаји 5уој тајегиј јелк 1 зштронСпо ргећнауђапје сјазоуа, ге4! | гесетса, (ако да 61 розје тог! зуоје пиз! затозјајпо зјаунан па ћагији. Ршошт гестта, тије Фохођпо да пагодпа Зкоја ирогхпаје исетке сато за ејетепшта сСНапја 1 ршзапја, уес #ћ тога озрозобЦаан да ратшепо адади зуоје зорзфуепе пизи, да гаде раашепе 5азтауе.

Ро разтетт зазваута сет зе 1 угедпов! једпе ЗКоје. јег 0 от! тегПо сејовирпор изрећа и пахгалл. Оћида Ајгетог 5 ргамот ећ: „Песје мефапке 51 оредајо исешка“. Џ тпост тепијата ођтаса зе упо уенка радија па разшепе 5азгаџе. Тако п,рг. и Зуајсатзкој ! Ргапсизкој гефко се зе пас! деје Које је уто озпоупи “Кош, а да пе ште упо (#аспо 1 ргау по ршатепо алаваћ зуоје пази, ораХапја 1 уес зјесепо 2папје.