Učitelj

640 Нове књиге пи лисшови

Часопис негује педагошку теорију и праксу што је са свим на своме месту. Али упркос популарним наклоностима за приказима из праксе, фељтонским и есеистичким интересовањима, ми скрећемо пажњу на вредна теоретска расправљања у чланцима г.г. Матичевића, Пеца и Патаки. Јер, ако је наша наставна и васпитна пракса без довољне ориентације биће да је тако баш ради тога што јој недостаје довољна теоријска основа. Колебљива, модна бацања на појединачне проблеме праксе указују само на случајно интересовање тим проблемима; указују само на то шта је тренутно захватило пажњу. У истини, практиковање једног образованог позива (интелектуалног) макако било технички спретно, не може бити плодно ако није засновано на доброј теоријској припреми. Само теоријски добро припремљен дух може бити способан за правилно решавање практичних задатака, јер само он има потребну јачину и спремност.

Није случајно да у југословенској књижевности још не постоји тако рећи ни покушај савремене систематске обраде педагошке теорије. Ми још немамо чак ни уџбеник педагогије за наше учитељске школе. Све то говори о великој важности и актуалности живе обраде теоријских проблема педагогије. Због тога нам се чини изузетно успео нови ход „Маргека“ јер не занемарује ту област. Ми га зато поздрављамо и најтоплије препоручујемо нашим наставницима свих. врста школа.

Претплата се шаље на управу „Напретка“, Трг Краља Александра 4/1, Загреб. Годишња претплата за чланове Учитељског удружења 50 дин., за остале 60.

Ж. Ђорђевић

УРЕДНИК РАДИША М. СТЕФАНОВИЋ

управ. Вежб. женске уч. школе

ВЛАСНИК претседник Југословенског учитељског удружења

ДАМЊАН РАШИЋ

2 Београд Кр. Наталије бр. 37. ; управитељ Основне школе Телефон 21-544 : „Престолонаследника Петра“, Београд

вевевевезозеввовооо»

Фобевовосвовонаввочзооанвоонос

Штампарија „Привредник, Жив. Д. Благојевић, Београд Кнез Михајлова 3 Тел. 21-450.