Učitelj

402 Др. Борислав П. Стевановић

ске године морало је бити испитано у Америци око милион деце помоћу групних тестова. У години 1920—1921 број испитане деце. морао је износити не мање од два милиона, а за неколико идућих година предвиђено је да тај број премаши пет милиона.) Данас је већ вероватно да има мало школске деце у Америци која нису испитана помоћу тестова интелигенције. Што важи за основне и средње школе, важи и за највећи број америчких универзитета. Мако у осталим културним земљама мерење дечје интелигенције није узело оволиког маха, оно се ипак спроводи у врло широким размерама.

Некада је испитивање индивидуалних способности критиковано чак и са социјално политичког гледишта. Било је критичара који су испитивање разлика међу децом и људима сматрали као нешто недемократско, а одабирање способних за разне позиве, нарочито у индустрији, је од неких оглашавано као служење психологије само капитализму. Данас чак и у Русији, у којој се од свих других земаља највише проповеда једнакост међу људима, необично напредује и онај део психологије који говори о разликама међу људима. Не само да се тамо врше обимна теориска испитивања у вези са интелигенцијом уопште, већ се помоћу психолошких тестова врши и практично одабирање индивидуа у индустрији, саобраћају и војсци. У овом погледу Русија ако не стоји више а оно у најмању руку једнака је са неким изразито индустриским и капиталистичким земљама у Европи.

Некада се скептички гледало на свако „мерење“ интелигенције као на нешто нетачно и несигурно. Међутим од дужег времена се она не само мери него се на основу таквих мерења врше пред“ виђања са доста великим степеном вероватноће. Биће скоро двадесет година како је психологија душевних способности као наука и сама положила у том смислу један тест који многе друге младе науке нису имале прилике да полажу. Мислимо на добро познати случај када је око 1,700.000 војника Америчке армије: испитано за време прошлог рата. На основу психолошких тестова. је свакоме регруту могла бити одређена функција у војсци, и на основу таквог одабирања је могла да се образује за врло кратко: време једна велика армија чак и у земљи без неких нарочитих војничких традиција.

Овде смо имали испитивање способности код одраслих да би се свакоме одредиле дужности које ће он моћи одмах имати да врши у једној сложеној организацији. Али се на основу тестова. врше предвиђања и на дужи период времена унапред. Врше се. приближно тачне прогнозе умног развоја код деце још у сасвим младим годинама. И овде једном учињена предвиђања доживљују сваким даном све чешће потврде. Ако неко дете касније, у каквој; вишој школи или стручном послу, и не задовољи наде које су

2 р. М. Темпал, У. Е. Глеквоп, А. Н. 5шћегјала, В. Н. Етаплећ, 6. КБ. Торрег апа (4. Кеглајд: ПњејНсепсе Тезћа апа Зећоој Веогтратзаћоп, објављено 1923: као извештај једног пододбора под претседништвом психолога Термана поднесен комисији за Ревизију основне наставе, на стр. 2—98.