Učitelj

784 Ернест Вранц

3) Познавање природних сила у служби човека треба да упућује омладину у разумевање привредног напретка.

4) Омладина треба да научи математички мислити и да повећа своје познавање минералогије, хемије, физике и биологије.

5) Васпитавање у тачности, свесној штедњи и у потребној предузимљивости.

6) Омладина треба да се на основу живота и рада чувених истраживача и проналазача упозна са тешкоћама човечјег стварања и настојања.

7) Она треба да размишља о важности рада за породицу, општину, државу и народ и да дође до сазнања да се на тај начин усавршава социјално образовање и морално васпитање.

8) Треба будити поштовање према раду и жељу да и омладина сама учествује у раду и стварању друштвене заједнице.

Програм за поједине предмете у сагласности са концентрацијом а с обзиром на идеју водиљу.

[ Народни језик

Циљ. — На основу темељног познавања језика деца треба да дођу до разумне употребе језичних облика у обиму васпитне идеје водиље. Осећање за језик треба да усаврши свест за народни језик.

Поступак. — 1) Читање. Стварање интереса за самостално читање одличних писаца, нарочито оних у чијим се делима цени вредност рада у народном животу. Одломци из живота народа: из живота и патњи сељака, радника (душевног и телесног), занатлија итд. Драматизације у вези са идејом водиљом.

2) Писмено изражавање треба да служи једино практичним потребама; писање разних писама, извештаја и слично.

3) Језични облици. Основи сложене реченице на примерима из живог језика. Усавршавање стиха вежбањима у састављању јасних и језгровитих реченица. Вежбама у правилном писању треба да се отстрањују грешке у наречју. Писмени састави према потреби у оквиру идеје водиље.

4) Књижевност. Омладина треба да разумно и са осећањем улази у најмање производе омладинске југословенске књижевно. сти. Из живота писаца који су се својим душевним радом подигли из сиромашнијих народних слојева као народни великани. Значење њихових главних дела (читање одломака).

П Историја

Циљ. — Омладина треба да упозна везе између светских историјских догађаја и привредног развоја. Она треба да цени вредност и значење културно-историјских тековина. Буђење интереса за технички развој и зависност човека од њега.

Поступак. — У тесној везе с осталим предметима.

1) Алат и оружје у преисторијско доба.

2) Алат и оружје у римско доба,