Učitelj

2 Декларација СТАЛЕШКА ПОЛИТИКА

Декларација

о смеру сталешке политике југословенског учитељског удружења

Југословенско учитељско удружење на челу са својом Управом која је изабрана под геслом Слоге, као израз једнодушности свих југословенских учитеља, настојало је и радило у прошлој управној години у духу помирења и дизању угледа Удружења и сталежа конструктивним радом на изграђивању југословенске школе и просвете у народу. | а ==

Принципи који су Управу руководили у том и таквом раду заснивали су се на заступању најширих интереса народа и државе.

У име Главне управе Ј. у. у. част ми је изнети Главној скупштини основне линије, које је Главна управа себи одредила као идеје водиље за рад и правац Удружења у будућности, а које су обухваћене у следећем:

УДРУЖИВАЊЕ СВИХ СНАГА СТАЛЕЖА

У јединственом Удружењу, конструктивним радом за добро учитељства, школе, просвете, народа н државе, хоћемо здруживање свих снага свог сталежа.

| СТАЛЕШКА СВЕСТ

Јединственом Удружењу мора бити добродошао сваки ста-

| У лешки. свестан учитељ народних школа и треба подићи сталешку свест да буде сваки учитељ члан сталешке организације.

|

ЈЕДНАКОСТ, СЛОБОДА САВЕСТИ И МИШЉЕЊА

У Удружењу мора бити зајемчена пуна равноправност, слобода савести и мишљења сваком члану.

САМОСТАЛНОСТ МИШЉЕЊА И СЛОБОДА КРИТИКЕ Удружење хоће да се чланство усаврши за самостално мишљење; да се омогући слободна стварна, начелна и добронамерна критика која је услов за здрав развитак организације и сталежа. Према принципима сталешке демократије уважаваће се предлози мањине изнешени организацијским путем.

СТАЛЕШКО ЈЕДИНСТВО УЧИТЕЉСТВА НАРОДНИХ ШКОЛА

Сваки учитељ мора бити свестан, да животни интереси стележа п школе. траже само једну сталешко-политичку организацију за све учитеље народних школа у држави. Према томе, сматрамо штетном сваку сталешко-политичку организаци ју основану на партиско-политичкој, верској или племенској основи.