Učitelj

Декларација 3

МОРАЛНИ ТЕМЕЉИ СТАЛЕЖА

Идеја Слоге мора значити за нас програм који садржи све атрибуте за здрав дружински живот учитељског сталежа у школском и јавном раду.

Све снаге треба посветити дизању моралних вредности и утврђивању етичких основа, а то су: поштовање истине, правичности и поштења, продубљење правог другарства и правилног односа у служби и старешинству, свестране трпељивости, дизање сталешког и службеног морала, утврђење потребне сталешке дисдиплине и реда, дизање угледа сталежа и сталешког рада за унутрашњу консолидацију и снагу сталежа.

Те вредности морају базирати на свести чланства: да је сваки појединац одговоран за свој рад целокупном сталежу.

Према томе, дужан је сваки члан поштовати и тражити

поштовање ових начела у јавном животу, при решавању свих јавних питања.

ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ТЕМЕЉИ СТАЛЕЖА

Да би учитељски сталеж добио самосталне погледе на културна и социјално-економска питања, мора дићи сво ј интелектуални ниво и омогућити усавршавање чланства у стручном и општем образовању.

У складу са интересима и потребама народа и државе морамо израдити заједничке идеолошке погледе на све сталешке, школске и опште просветне проблеме.

На тој основи моћи ћемо, као сталеж, учествовати при

решавању стручних и општих питања у националном и државном животу.

ПОЛИТИКА УДРУЖЕЊА

Политика Удружења мора тежити за стварањем задовољства, душевног мира код учитеља и осећања правичности у сталешком и јавном животу. Мора дизати здрав оптимизам и побијати малодушност.

Како у школи, тако и у народу мора учитељство стварати веру у државу, у њену снагу и погодност да својим природним богатством може дати народу пуно благостање.

Зато учитељски сталеж мора сачувати своју независност на свима странама да би парализовао штетне утицаје дневне политике на школство и просвету и могао бранити и заступати интересе сталежа и школе према сваком режиму.

У погледу политичког и грађанског права Удружење оставља чланству слободу опредељења и рада ван организације, али и тај рад има бити у складу са заједничким интересима сталежа.

У том циљу Удружење ће одлучно да брани заједничке духовне, социјалне и правне интересе сталежа и штити грађанска права учитеља.

1