Učitelj

Заштишти деце у Југ. са гледишта зак. 0 нар. школама 57

Поред многих других послова школски одбор врши и ове послове: води бригу за одело, обућу, лекове и храну за сиромашне ученике; води бригу и надзор над сшаном и храном свих ученика који ноћивају код школе;

стара се о оснивању ш повећавању школских фондова;

стара се да се најхштније и најпошћуније извршују одредбе : упушства школског лекара у погледу сузбијања заразе и чувања здраве деце;

пошпомаже сва предузећа на корист школе ш народног просвећивања; води рачуна о оној деци, која су отишла у друге школе пре свршетка обавезнога школовања;

ставља предлоге надлежним властима шта би требало урадити ради унапређења просветних прилика у школској општини.

Наставничка већа појединих школа дужна су да помажу школске одборе у њиховом раду и настојању за напредак и васпитање деце (5 145).

Ученици народних школа не смеју се узимати у најамни и привредни рад ради зарадг. Изузима се заједнички рад у самој школи у наставним и васпитним смеровима (5 111).

Врховну управу и надзор над свим народним школама, забавиштима и другим просветним установама (обдаништима, склоништима, школским кухињама и разним течајевима) врши Министар просвете непосредно и посредно. Посредно врши преко управа школа, среских начелника и банских управа (5 112).

М Срески школски надзорник

У смислу Уредбе о вршењу надзорничке службе коју је Министар просвете прописао на основу 9 115 Закона о народним школама школски надзорник је дужан да се у погледу зашшише и васпишања деце брине о томе:

1) да ли се ради зближавања дома и школе устанављају при народним школама друштва заједнице дома и школе (5 151)

2) да ли општинске управе (поглаварства) помажу народне школе у погледу васпи иања и заштите школске деце ван школе тиме што се старају о обдаништима, школским кухињама и другим сличним установама за заштиту деце према Правилнику за те установе а на. основу 95 23 и 152 Закона о народним школама.

Приликом подношења полугодишњег извештаја Краљевским банским управама, школски надзорник мора послати и ове податке:

А) Старање о здрављу учишеља и ученика:

јј у којим местима постоје школске поликлинике (5 110); 2) у којим местима постоје школски лекари (5 110);

(5 107) датум лекарског прегледа наставника и школског особља 5 ;