Učitelj

Декларација, 5

У том правцу хоћемо да ојачамо положај и уплив Удружења да га јавност и власт безусловно признају и уваже као јединог легитимног претставника целог сталежа. Из тог разлога Удружење се за свој рад сматра морално одговорним не само чланству, него и целом сталежу, народу и држави.

За пуно уважење стручног и сталешког мишљења при решавању школских и просветних питања захтевамо да учитељство буде заступљено у свим јавним установама, од школског одбора, општине, бановине, до народног претставништва и сената.

НАЧЕЛА ПРОСВЕТНЕ ПОЛИТИКЕ

Културно-просветно и социјално стремљење и рад Удружења на напретку школе и народне просвете постићи ће се ако се осигура:

Слобода детета у школи, да би се развиле све способности и снаге које почивају у њему — и принципи: настава на матерњем језику, снижен број деце у разреду, установљење школа за дефектну децу, обавезно осмогодишње школовање без олакшица, извођење општег и стручног образовања и васпитања само по савременим педагошким принципима, спречавање коришћења деце за физички рад, социјално-здравствена заштита и старање о деци, бесплатно школовање и снабдевање деце школским потребама.

Слобода учитеља у раду, да би се успособио за савршеног васпитача — и принципи: академска спрема учитеља, педагошка независност, економско-социјална збринутост, сталност у служби, држављанска равноправност и слобода.

Слобода школе и школске организације — и принципи: стварање и потпомагање просветних установа свих врста, економска сигурност и независност школе, демократизација и аутономија школства, претставништво школства у свима законодавним и аутономним телима и одвајање школе од свих фактора који ометају њен развој.

ПЕРСОНАЛНА ПРОСВЕТНА ПОЛИТИКА

У персоналним стварима мора Удружење бранити пре свега начелне, моралне и правне темеље. Код постављања и премештања мора заступати начело, да учитељство преко својих изабраних претставника суделује у комисијама за учитељски распоред.

Чланство не сме довести своју организацију на ниво бироа за посредовање, мора избегавати понижујуће посредовање лаичких особа у сталешким стварима, и поштовати „Основна нанела Ј.у.у. у погледу персоналне просветне политике и интервенција“.

У сваком појединцу треба подићи осећај одговорности у

јавном и сталешком раду и тражити за одлучујућа места само људе неоспорног поштења.

ЕКОНОМСКО-- СОЦИЈАЛНО ОБЕЗБЕЂЕЊЕ

Чланство треба уверити да личне и материјалне погодности нису једине задаће организације. Удружење ће штитити. ма-