Učitelj

4 Декларација

ОДНОСИ ПРЕМА НАРОДУ

Морална снага наших захтева мора почивати на сагласности са општенародним интересима, који нам морају бити вазда највиши закон.

Та начела важе и за рад ван школе, у сваком јавном суделовању учитељства у народу.

Увек морамо бити свесни да смо учитељи целога, а не само једнога дела народа. Треба да будемо сталеж, који ће спајати а не раздвајати народ. Делићемо увек судбину са народом.

На тој основи биће могуће уобличити душу и срце свих делова народа и у свим слојевима народа дизати културну, националну и држављанску свест путем учитељског рада у школи и у јавности.

На тој основи биће могућ напредак народне школе у демократском духу по признатим савременим педагошким начелима.

ПАТРИОТИЗАМ И НАЦИОНАЛИЗАМ

Националним морамо сматрати сваки рад који изграђује нашу народну и државну садржину.

Наш национализам не сме се огледати само у спонтаном националном осећању, одушевљењу и спољњем изразу. Не дозвољавамо ником да национализам узме под закуп и да га одриче другима. Осуђујемо национално сумњичење и потказивање као негативно и неморално дело. Бескомпромисно отклањамо сваки национализам, који је грађен на бруталној сили и на рушењу социјалне и законске правичности.

Националној ствари и заједници служићемо најбоље јачањем личних додира учитељства из свих крајева државе, упознавањем заједничких васпитних задаћа за духовно, социјално и економско зближење и радом по њима. Тим најконкретније служимо државном и народном јединству.

Наш национализам мора базирати на етичким темељима, на неоспорном поштењу и на националном, економском, културном и социјалном стварању, а у најтешњој вези са интересима народа и државе.

Само на таквим темељима могуће је градити здраву националну, школску и просветну политику путем учитељства.

Патриотизам и национализам активних и пензионисаних учитеља сматрамо ван дискусије.

ДРЖАВЉАНСКА РАВНОПРАВНОСТ И СЛОБОДА

Од будуће демократије тражимо пуну заштиту и уважењо држављанских права и слободе учитељства:

Једино здрави пут за правилно решавање стручних проблема видимо у учешћу сталежа при том решавању. Зато организовање стручних Удружења сматрамо потребним, како би сви сталежи могли суделовати у решавању национално-сталешких проблема. Тиме би се све струке, као неопходни чиниоци, искористиле у националном и државном животу.