Učitelj

86 Тихомир Н. Крстић

ручице дижу и спуштају. Те ручице доносе тесто до средине каце, одатле тесто пада доле, а металне ручице га поново подижу у вис. За све то време каца се окреће. екар нас уверава: да ће мотор тако окретати кацу и металне ручице, да ће радити све док се тесто добро не измеси. То бива за петнаест минута рада.

За то време виде се други радници. Наставник упућује питање. — Шта раде они радници» Реци нам ти. — Они износе тесто у дрвеним наћвама, па га покривају ланеним покривачима. — Хајде да узмемо мало теста у прсте. Шта примећујете, када га мало у прстима протрљате»г — Опажа се да је лепљиво. Зашто пекар не меће одмах тесто у пећ да се пече» — Он чека да тесто мало нарасте. — Тако је. Примећујете ли како је соба доста загрејана. Има 25—85 степена. Због онога пивског квасца, који је помешан у тесту развиће се у њему безбројне ситне животињице. Ове животињице претвориће скроб брашна у угљену киселину. Она ће остати затворена у тесту; у хлебу ће се направити ситне рупице. Због те угљене киселине која се у тесту развија, тесто у наћвама све више и више расте.

— Хајдемо сада у други део пекаре. Шта видимо тамог Видимо раденике како секу тесто, које ваде из набви, у многу парчад, те од њих праве мале лепчиће. Да се добије један килограм хлеба они одмеравају 1300 гр теста.

Зашто радници посипају брашно испод сваког хлепчићар Зато да се тесто не би залепило за дрво. — Ено тамо радника дотерује тесто, те некима даје дугуљаст а некима округао облик. — Зашто тако ради» — Оне округле продаваће као обичан хлеб, а оне дугуљасте као векне. — Када све тако буде припремљено шта ће пекар радити даљег — Тада ће ове лепчиће метнути у пећ да се пеку. Приђимо сада пећи.

— Осмотримо најпре врата којима се затвара пећ. Пробајте и уверите се како се лако затварају. Погледајте унутрашњост пећи. Зашто има нагнуто дно» — Да би се лебац лакше метнуо и боље распоредио у пећи. — Од чега је направљено њено лежиштег — Од ситних земљаних коцкица, — Зашто ће онај отвор на средини пећи» — Да би кроз њега могао лакше да лиже пламен са огњишта и да у пећ долази топао ваздух. — Погледајте она два отвора на таваници Чему служе ти отвори» Да пропуштају дим и топле гасове напоље.

— Приђимо оној пећи чије је огњиште зажарено. Погледајте раденика како сипа жеравицу жарачем у један лимени шафољ. Зна ли ко због чега тако радиг — Значи да је пећ довољно загрејана, и да дрво не би сасвим изгорело, он га гаси у води.

Метање хлеба. — Шта се дешава испред пећи» — Радници полажу припремљене лепчиће на лопате посуте брашном и мећу их у загрејану пећ. Да ли ко зна зашто онај радник загледа у пећ када меће хлебове и на шта пазиг — Он пази да се они међусобно не додирују. Када се хлебови метну затварају се врата и горњи отвори. Тако сеи у пећи задржава топлота, која ће испећи хлебац.

И