Učitelj

214 Велимир Р. Дамјановић

пазио сам, да деца из околине Ваљева нису познавала ношњу наше деце са Југа, па су поставила питање: јесу ли та деца из Турске»

11) Слике у буквару треба да имају и естетичке вредности, да би се код деце још из рана развио укус за лепим. Слика у буквару треба да има хармонију свих елемената и догађаја, који се налазе на њој, како би она претстављала један природан однос онога што је претстављено на слици.

12) Потребно је да слика у буквару има и морално-васпитне вредности. Добра дела претставити на сликама јасно, где је потребно истаћи и важност пригодне поуке. Последице рђавих дела из дечјих радња потребно је такође јасно приказати, како би се и ту извела поука, која би имала утицаја на дечје поправљање. Једном речи, слике у буквару треба да претстављају што више врлина, на пр.: послушност, марљивост, размишљање, чистоћу итд.

Ако се при избору слика у буквару одговори горе наведеним принципима, може се сматрати да је израда слика у буквару у савременом педагошком духу и да задовољава све захтеве савремене школе

Принцип увођења словних слика. — Циљ словним сликама је, да претставе постепен прелаз од малог штампаног ка малом писаном слову. Овим се хтело, да се деци графички, сликовито претстави прелаз од малог штампаног ка малом писаном слову, што деци помаже да лакше схвате наредна писана слова.

Како је потребна предприпрема за обраду штампаних слова, која су простија за схватање од малих писаних слова, тако је исто потребна предприпрема и писаних слова, која су тежа за схватања од штампаних слова. Оваквим радом ми смо задовољили и оправдали психолошки принцип поступности, који нам налаже потребе предприпреме на прелаз за писана слова. Детаљнија излагања овог принципа биће изнета приликом описивања словних слика и при излагању припреме за обраду писаних слова, што ће се изнети у моме упутству.

Већина буквара треба да је 15-23 см. што претставља од прилике нормалу једне књиге, која је згодна за ношење и стављање у ђачку торбицу.

Ради принципа поступности, деци треба у почетку буквара дати већа слова и већи размак — ради боље уочљивости, па затим све мања слова и мањи размак — идући крају буквара.

На основи наведеног принципа, у почетку буквара биће све већа слова, затим све мања и мања идући крају буквара; тако, да при крају буквара буде обичан текст слова.

Такође, на основи изложеног принципа, размак између речи у почетку буквара биће већи, па затим све мањи и мањи идући крају буквара; с тим да при крају буквара буде обичан размак између речи.

Слова у текстовима буквара имају бити проста — без икаквог украшавања, како то захтевају нови наставни принципи.

Ново слово, које се у буквару обрађује, треба означити у почетку штива — у првом реду са црвеним или задебљано црним словом, како би се дотично ново слово разликовало од осталих

а